10-05-2021

Επέτειος 130 χρόνων από τα πρώτα καλλιστεία του κόσμου – Ποια αναδείχθηκε ομορφότερη

Αν και από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για «διαγωνισμούς» ομορφιάς, στην Αρχαία Τροία χάριν διασκέδασης επιφανείς άνδρες επέλεγαν τις όμορφες της πόλης και αργότερα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πραγματοποιούνταν διαγωνισμοί ώστε να αναδειχθεί η πιο όμορφη γυναίκα για το χαρέμι, ο θεσμός επίσημα ξεκίνησε 19 Σεπτεμβρίου στην πόλη Σπα του Βελγίου.

Για τις ανάγκες αυτού του πρώτου διαγωνισμού Ομορφιάς, επιστρατεύτηκε ο Τύπος ήδη από το καλοκαίρι του 1888, που κατάφερε να κάνει το θέμα –με σύγχρονους όρους- viral και να συγκεντρώσει 350 συμμετοχές. Η βραδιά αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός Concours de Beaute, με τον κόσμο να βάζει τα καλά του (σμόκιν και τουαλέτες έλαμψαν), ενώ οι υποψήφιες έφταναν στον χώρο με άμαξες σαν τις πριγκίπισσες των παραμυθιών.

Η επιτροπή επέλεξε μια τελική λίστα από 21 υποψήφιες. Από αυτές, το πιο όμορφο κορίτσι αναδείχθηκε η 18χρονη κρεολή από τη Γουαδελούπη, ονόματι Marthe Soucaret.
Η τυχερή καλλονή της βραδιάς, πέρα από τον τίτλο έλαβε και το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων φράγκων, ενώ έγινε και εξώφυλλο στο γαλλικό περιοδικό L’Illustration.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος διαγωνισμός Ομορφιάς έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1929 και συγκεκριμένα στο κέντρο “Delice” που βρισκόταν στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους 7. Ωραιότερη γυναίκα της χώρας εξελέχθη η 24χρονη πατρινή Ασπασία Καρατζά, η οποία εργαζόταν μέχρι τότε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας στην Πάτρα και μιλούσε αγγλικά και γαλλικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ