11-04-2021

«Ιερός πόλεμος» μεταξύ Πατριαρχείου και Ρωσικής Εκκλησίας που σταματά να μνημονεύει τον Βαρθολομαίο

«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Όπως έγινε γνωστό, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση.

Ωστόσο, η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών δε θα διακοπεί.

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, επικεφαλής των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, τόνισε: «Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Επίσης, αποφασίστηκε πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα συμμετέχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Πρόσθεσε δε ότι: «Αποφασίσαμε ακόμη να αναστείλουμε τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης», προσθέτοντας πως αναστέλλεται και η συμμετοχή σε εκκλησιαστικά όργανα όπου θα προΐστανται αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κύριλλου, π. Αλέξανδρος Βολκόφ, δήλωσε ότι δε διακόπτεται η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τις άλλες Εκκλησίες να ξεκινήσουν μία πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

«Συνειδητοποιώντας ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο της Ορθοδοξίας, ζητάμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την υποστήριξη των τοπικών αυτοκέφαλων Εκκλησιών, τοπικές αυτοκέφαλες εκκλησίες για υποστήριξη, καλούμε τα πρωτεύοντα των εκκλησιών να κατανοήσουν την κοινή ευθύνη για την τύχη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να ξεκινήσουν αδελφική συνολική Ορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία, καλούμε τους προκαθήμενους των Εκκλησιών να αντιληφθούν την κοινή ευθύνη για το μέλλον της Ορθοδοξίας και να ξεκινήσουν αδελφική πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία», ανέφερε η Ιερά Σύνοδος.

Πηγή: Sputniknews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ