27-10-2020

O καθηγητής που θα ερευνήσει την τραγωδία στο Μάτι – «Η Γερμανία δεν θα ήταν προετοιμασμένη για τέτοιες πυρκαγιές»

Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι ο παγκόσμιου φήμης  γερμανός καθηγητής, ο οποίος θα αναλάβει την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ μία από τις πιο ενδιαφέροντες διαπιστώσεις του είναι ότι «για τέτοιες πυρκαγιές όπως στην Ελλάδα ούτε η Γερμανία δεν θα ήταν προετοιμασμένη».

Καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» και άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας

Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικός στην Ευρώπη καθηγητής στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.

Το GFMC λειτουργεί ως κέντρο διασύνδεσης για παροχή βοήθειας για ταχεία αξιολόγηση και στήριξη λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε ​​δάση.

Μάλιστα, επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1985, οπότε είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

«Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης»

Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Κατέθεσε δε την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, “ολιστικό σχέδιο” για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Σπουδαία ανακάλυψη της NASA - Βρήκε «χωρίς αμφιβολία» νερό στη Σελήνη

Για το τι θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Έλληνες : «Όλοι, όχι μόνο οι Ελληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θα είναι επώδυνο, διότι πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε γενικά το περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις. Να αποχαιρετήσουμε λ.χ. τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει την μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει».

Δεν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών

Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική εκτιμά ότι «Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών», με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Υπογράμμισε, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απάντησε επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι: «Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», με δεδομένο ότι «η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News! Κάντε κλικ εδώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΗΠΑ: Νέα εν ψυχρώ δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς - Μαζικές διαδηλώσεις (video)