23-04-2021

Κερδίζουν έδαφος οι πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Καλιφόρνια

Να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς, αναγκάστηκαν οι κάτοικοι της βόρειας Καλιφόρνια. Ωστόσο, πλέον αναμένουν την άδεια των αρχών προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς οι πυροσβέστες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη μάχη τους με την έκτη καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Ήπιοι άνεμοι αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα στην περιοχή της πυρκαγιάς Καρ, που ξέσπασε σε απόσταση 240 χλμ βόρεια του Σακραμέντο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα παραμείνει άνω των 37 βαθμών Κελσίου.

Τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στην πληγείσα περιοχή, ενώ άλλοι 16 που θεωρούνταν αγνοούμενοι είναι ασφαλείς, έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές του Ρέντινγκ.

«Ο καιρός βοηθά πραγματικά το έργο μας» δήλωσε η Τζουντ Όλιβας, εκπρόσωπος τύπου των πυροσβεστών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύς καπνός. Σαν ένα πέπλο να έχει καλύψει το πύρινο μέτωπο, αποτρέποντας την εξάπλωσή του, κάτι που είναι καλό. Μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προλάβουμε» τις φλόγες.

Περισσότερες από 1000 κατοικίες και 400 και πλέον επιχειρήσεις και άλλα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άλλα 2500 συνεχίζουν να απειλούνται από τη φωτιά.

Ωστόσο, οι άνεμοι που κόπασαν χθες βοήθησαν τους 4.100 πυροσβέστες, που επιχειρούν, να κερδίσουν σημαντικό έδαφος εναντίον της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έως σήμερα το πρωί ζώνες προστασίας στο 35% της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Η βελτίωση της κατάστασης επέτρεψε σε ορισμένους από τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως 37.000 παραμένουν εκτοπισμένοι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ