23-01-2021

Τουρκική πρόκληση λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Θέτει θέμα για τη Θράκη

  • Δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
  • Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ θίγει το ζήτημα της λεγόμενης «Ττουρκικής Ένωσης Ξάνθης»
  • Αποφασισμένη η ελληνική πλευρά έναντι των τουρκικών προκλήσεων
  • Στις 3.30 ξεκίνησε το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν όπου αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικώ

Τη στιγμή που το το κρίσιμο τετ α τετ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελληνων στρατιωτικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ προκαλεί νέες εντάσεις.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θίγει το ζήτημα της λεγόμενης «Ττουρκικής Ένωσης Ξάνθης», της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή το 2017, που προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στη Δικαιοσύνη μετά από μια σχετική απόφασή του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ήταν η αίτηση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί.

Eπιπλέον, γίνεται αναφορά στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή το 2017, η οποία προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στη Δικαιοσύνη έπειτα από μια σχετική απόφασή του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ήταν η αίτηση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί .

Η «απόφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι… Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της τουρκικής Μειονότητας της Θράκης, χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών έθεσε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε την Τετάρτη το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικώνχωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ