06-05-2021

«Η Ε.Ε. δεν συνδέει τη συμφωνία για το Σκοπιανό με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Ανάλυση για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό πραγματοποιεί το πρακτορείο Reuters λέγοντας πως ενισχύει τις πιθανότητες να πεισθούν οι πιστωτές της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους.

Όπως εξηγεί το πρακτορείο δίνεται η ευκαιρία να τερματιστεί μια διαμάχη 27 ετών που δυσκόλευε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ανατολικά.

Μάλιστα, ο νέος πολιτικός αέρας θα χαρίσει στην Αθήνα μια θερμότερη από το σύνηθες υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τα νέα βήματα της Ελλάδας για την έξοδό της από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους, σε αυτό περιλαμβάνεται και η πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα το Reuters υπογραμμίζει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε διαμηνύσει πως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι ξεχωριστό θέμα από την ελάφρυνση του χρέους.

Στο μεταξύ, ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι η επίλυση του ονοματολογικού θα έχει θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις και σε άλλα θέματα. “Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) στις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει στις συνομιλίες με διαφορετικό ηθικό”, σχολίασε χαρακτηριστικά, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία ουδέποτε συνδέθηκε με τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια δύναμη που επιλύει αντί να δημιουργεί προβλήματα”, τόνισε από την πλευρά του έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, απορρίπτοντας όμως οποιοδήποτε ισχυρισμό ότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με το ονοματολογικό και τη λύση του. “Ουδέποτε ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές, δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο παζάρι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ