06-05-2021

Την Τρίτη στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα – «Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο

  • Εφόσον το κοινοβούλιο ανάψει το «πράσινο φως», όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως την Παρασκευή
  • Οι πολιτικές αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα
  • Αν ο σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ» 61 βουλευτές

Στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα κατατεθεί αύριο το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, που υπογράφτηκε χθες από τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στους Ψαράδες των Πρεσπών. Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε σε σημερινή συνεδρίασή του το ν/σ.

Με βάση τα προβλεπόμενα, το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 τοπική ώρα αύριο και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» επ’ αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Οι πολιτικές αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ» 61 βουλευτές.

Στην περίπτωση αυτή, η συμφωνία αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ