17-05-2021

Εξελίξεις μετά τον θάνατο του 10χρονου στην Κύπρο: Υπό πενθήμερη κράτηση οι γιατροί

  • Οι δύο γιατροί θεωρούνται ύποπτοι για «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις»
  • Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του, ο 10χρονος υποβλήθηκε σε ακτινογραφία και του έδωσαν εξιτήριο
  • «Έπρεπε να μείνει εκεί το μωρό να το κοιτάζουν κάθε δεκαπέντε λεπτά»

Με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας τέθηκαν υπό πενταήμερη κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή, Σταύρου Γιωργαλλή, δύο γιατροί, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Ο δικαστής ανέφερε ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για διάπραξη αδικημάτων.

Οι δύο γιατροί, σύμφωνα με την Αστυνομία, θεωρούνται ύποπτοι για «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις». Η Αστυνομία ανέφερε ότι εναντίον των δύο γιατρών έχει προκύψει μαρτυρία ότι είχαν εξετάσει τον μαθητή.

Ο 10χρονος μαθητής απεβίωσε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε διακομιστεί. Το 10χρονο αγόρι είχε τραυματιστεί, ενώ έπαιζε με συμμαθητές του στο γήπεδο καλαθόσφαιρας του σχολείου. Κάτω από συνθήκες, που διερευνώνται από την Αστυνομία, φαίνεται ότι το παιδί έπεσε στο τσιμεντένιο δάπεδο και χτύπησε στο κεφάλι.

Αρχικά διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου, σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας, υποβλήθηκε σε ακτινογραφία και οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο.

Συγκλονίζει η μητέρα του

«Δεν καθυστέρησα. Πήγα αμέσως στο Νοσοκομείο», ανέφερε στους δημοσιογράφους η τραγική μητέρα έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου είχε μεταφερθεί το δεκάχρονος. Σύμφωνα με την ίδια, όταν παρέλαβε το παιδί της από το σχολείο αυτό έδειχνε μια χαρά, «περπατούσε και μιλούσε», όπως ανέφερε.

Η κα. Γιωργαλλή ανέφερε ότι κατά την άφιξη τους στο νοσοκομείο Λάρνακας χρειάστηκε να περιμένουν κάποια λεπτά προτού τους δει κάποιος γιατρός. Ακολούθως, όπως ανέφερε, το παιδί της εξετάστηκε από γιατρό σημειώνοντας ότι η εξέταση του κράτησε γύρω στα 25 λεπτά περίπου.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, όταν ρώτησε το γιατρό εάν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία το παιδί της λόγω του τραύματος στο κεφάλι, αυτός της απάντησε αρνητικά λέγοντας της, όπως υποστήριξε, ότι «όποιος πέσει τζαι κτυπήσει θα κάμνουμε αξονικό;». Ανέφερε επίσης ότι ο γιατρός της είπε ότι η ακτινογραφία είναι αρκετή.

Ακολούθως της είπε, ανέφερε, ότι παιδί της είναι μια χαρά και ότι μπορούσε να το πάρει σπίτι. «Έπρεπε να μείνει εκεί το μωρό να το κοιτάζουν κάθε δεκαπέντε λεπτά», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, όπως δήλωσε, έφυγαν από το νοσοκομείο και στις 11.43 πήρε τη Διευθύντρια του σχολείου τηλέφωνο για να την ενημερώσει ότι «είναι εντάξει το μωρό». Ωστόσο, είπε, όταν πήγαν σπίτι το παιδί ένοιωθε ζαλάδες και παραπονιόταν για πόνο στο αυτί του και φώναζε «μάμα πονώ».

Τότε, συνέχισε η τραγική μητέρα, με τη βοήθεια μιας φίλη της μετέφεραν ξανά το παιδάκι στο νοσοκομείο Λάρνακας, γύρω στη 1 το μεσημέρι. Ανέφερε επίσης ότι καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, τους τηλεφώνησε για να υπάρχει κάποιος γιατρός στην είσοδο του νοσοκομείου για να παραλάβουν το παιδί της.

Η μητέρα καταγγέλλει ότι οι γιατροί έκαναν πάνω από μια ώρα για κάνουν αξονικό στο παιδί της και να το διασωληνώσουν παρά το ότι τους είπε ότι «είναι με δευτερόλεπτα που παίζουμε. Ξέρω. Μην αργείτε». Να σημειωθεί ότι η μητέρα είναι νοσηλεύτρια στο επάγγελμα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι εάν έκαναν αξονικό στο παιδί κατά την πρώτη επίσκεψη τους στο νοσοκομείο «δεν θα πέθαινε το μωρό μου». Είπε επίσης ότι κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με το ασθενοφόρο έπαθε το παιδί της έπαθε ανακοπή «τζαι εχάσαμε το μωρό μου».

«Έχασα τον γιο μου λόγω του συστήματος και της ακαταλληλότητας των γιατρών. Το παιδί μου έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τρεις ώρες για να κάνει όλες τις εξετάσεις προτού πάρει εξιτήριο», έλεγε κλαίγοντας.

Η κα. Δέσπω Σώζου, φίλη της μητέρας, σε δηλώσεις τις ανέφερε ότι «το παιδί κτύπησε το κεφάλι του στο κουγκρί την ώρα που έπαιζε μπάσκετ στο σχολείο».

«Οι ευθύνες θ’ αποδοθούν εκεί που υπάρχουν»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έσπευσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες, μία από το Υπουργείο Παιδείας και μία από το Υπουργείο Υγείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ