06-05-2021

Η Τουρκία προαναγγέλλει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο το καλοκαίρι

  • «Μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί το momentum, καταβάλει η Τουρκία», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας
  • Δεν διευκρινίζεται από πού θα ξεκινήσει η γεώτρηση
  • -Ανησυχίες από την πλευρά της Κύπρου για την πολιτική Ερντογάν

Έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αυτό πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί το momentum», τόνισε ο Αλμπαϊράκ, μιλώντας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενεργειακής και μεταλλευτικής πολιτικής.

Τα τουρκικά μέσα, δεν διευκρίνιζαν σε ποιο μέρος θα λάβει χώρα η γεώτρηση, ωστόσο σημειώνεται ότι σε προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα είχε αναφέρει ότι θα στείλει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να δήλωσε ακόμα πως ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, που είναι το ασιατικό κομμάτι του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου, ώστε να μεταφέρει ενέργεια προς την Τουρκία και την Ευρώπη από τα αζέρικα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα.

Το δίκτυο TANAP-TAP είναι μέρος του «νότιου διαδρόμου» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές. Ο TAP, που περνά και από την Ελλάδα, θα μεταφέρει αζέρικο αέριο έως την Ιταλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ