07-03-2021

Γκάμπριελ: Μισό εκατομμύριο μετανάστες ετησίως μπορεί να υποδεχτεί η Γερμανία

Την βεβαιότητά του ότι η Γερμανία θα μπορεί να υποδέχεται για τα επόμενα χρόνια, σχεδόν μισό εκατομμύριο μετανάστες ετησίως, εξέφρασε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον 800 χιλιάδες μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα μόνο για το 2015.

«Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, ίσως και περισσότερους».

Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα περίπου 800.000 μετανάστες.

Πάντως ο Γκάμπριελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας προκειμένου να εξοικονομηθούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεσμεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Την Κυριακή το βράδυ οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισαν να περιλάβουν ένα ποσό ύψους 3 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 για τους μετανάστες. Παράλληλα τα κρατίδια και οι κοινότητες θα λάβουν επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να κηρυχθούν ασφαλείς χώρες προέλευσης το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, και να διευκολυνθούν οι ευκαιρίες για «νόμιμη μετανάστευση».

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να υποβληθούν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο τις επόμενες έξι εβδομάδες. Το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με αυτά στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 15 Οκτωβρίου το πακέτο των νομοσχεδίων θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Μπούντεσταγκ και μία ημέρα αργότερα στη Μπούντεσρατ.

Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Στην περίπτωση που ο εμφύλιος πόλεμος φτάσει στην παραλιακή Λαττάκεια, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες μάχες, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη. Επιπλέον μια περαιτέρω προέλαση του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αυξήσει το κύμα των προσφύγων, προειδοποίησε ο ντε Μιστούρα.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στο Βερολίνο. Η Σουηδία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες στις οποίες επιθυμούν να φτάσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ