05-03-2021

ΟΗΕ: Αποτυγχάνουμε στη Συρία – Περισσότεροι από 300.000 οι νεκροί του εμφυλίου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon παραδέχθηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού αποτυγχάνει στη Συρία, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις εμφανίζονται διχασμένες και δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για δράση στη χώρα που θα τερματίσει τις συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων τα τελευταία χρόνια.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ μιλώντας στην Βρετανική εφημερίδα Guardian, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από το εθνικό τους συμφέρον και να σταματήσουν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και ενότητα στους στόχους, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ιδιαίτερα ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο παγκόσμιο συμφέρον.

Η κατάσταση στη Συρία παραμένει δραματική και ο υπολογισμοί για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις ξεπερνάει τις 300.000 και σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει μετακινηθεί.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περιέγραψε τη έξοδο των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες, ως τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η γενιά μας. Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και οι μισοί από αυτούς είναι στην Τουρκία και χιλιάδες επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι από την έναρξη του πολέμου σχεδόν 350.000 Σύροι έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου σε χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ