26-02-2021

Στους 34 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στη Νικαράγουα

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις έξι μέρες διαδηλώσεων που πυροδότησε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στη Νικαράγουα, όπως έκανε γνωστό το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νικαράγουα (Cenidh).

Τις μεταρρυθμίσεις που επρόκειτο να γίνουν τις ακύρωσε τελικά ο πρόεδρος της χώρας  Ντανιέλ Ορτέγα, μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις.

Ο 72χρονος, πρώην αντάρτης, Ορτέγα, αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου τα τελευταία 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία κύμα οργής, ζήτησε την Τρίτη να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκαλέσει και διεθνείς επικρίσεις. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, ανέφερε η ΜΚΟ, που στον προηγούμενο απολογισμό της έκανε λόγο για 27 θανάτους. Εξηνταέξι τραυματίες νοσηλεύονται, εκ των οποίων 12 «σε σοβαρή κατάσταση και σε εντατική φροντίδα». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μάρκος Καρμόνα πρόσθεσε ότι 16 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι φοιτητές, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση. Στον απολογισμό της Cenidh περιλαμβάνονται δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους και ένας εικονολήπτης που σκοτώθηκε από πυροβολισμό.

«Καταδικάζουμε τη βία που άσκησε η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες κατά νέων ανθρώπων (που διαδηλώνουν) για ένα δίκαιο αγώνα», δήλωσε ο Καρμόνα.

«Είναι μια καταδικαστέα πράξη, πυροβολούν με σκοπευτές, η πλειοψηφία των νεκρών χτυπήθηκε στο κεφάλι, στο λαιμό και στο στήθος», είπε.

«Αυτοί οι θάνατοι πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν», πρόσθεσε ο ακτιβιστής.

Ο ΟΗΕ απαίτησε χθες από τη Νικαράγουα να διενεργήσει «τάχιστα, ανεξάρτητες και διαφανείς» έρευνες για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εκφράζοντας λύπη για ενδεχόμενες «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ