17-05-2021

Σχεδόν όσος ο πληθυσμός των ΗΠΑ οι ψεύτικοι λογαριασμοί στο facebook – Αντιδρούν μαζικά οι χρήστες

Αντώνης Ρηγόπουλος

Φορώντας μια γραβάτα στα χρώματα του διαδικτυακού κολοσσιαίου δημιουργήματός του και με σοβαρό ύφος, ο ιδρυτής του facebook, πέρασε πέντε ολόκληρες ώρες απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις των εκπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου. Όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση, θα συμφωνούσαν ότι μάλλον δεν ήταν και η πιο ευχάριστη ημερα για τον ίδιο.

Οι σημαντικές παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του facebook έχουν βάλει τον Ζάκερμπεργκ σε συνεχή «θέση άμυνας» εδώ και περίπου έναν μήνα και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του διαδικτυακού κολοσσού στη συνεδρίαση της Τρίτης δεν μπόρεσε να πείσει απόλυτα ούτε την αμερικανική αρχή, αλλά ούτε και τους ίδιους τους χρήστες του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έχει ο ίδιος στα χέρια του για τις καλές και αγαθές του προθέσεις.

«Βροχή» οι υπογραφές που ζητούν άμεση δράση

Εκατομμύρια είναι οι πολίτες από όλο τον κόσμο που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή που έχει ως παραλήπτη τον ίδιο τον ιδρυτή και πρόεδρο του facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τους προέδρους άλλων διαδικτυακών κολοσσών αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Η απολογία του στο Κογκρέσο μάλιστα, μάλλον ενίσχυσε τους φόβους πολλών για την κακοδιαχείριση των προσωπικών τους πληροφοριών από την πλατφόρμα καθώς και την απαίτησή τους για άμεσες και ριζικές αλλαγές.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, περισσότεροι από 1,048,046 χρήστες του διαδικτύου έχουν υπογράψει τη σύντομη, αλλά περιεκτική ανοιχτή επιστολή μέσω της υπηρεσίας συλλογής υπογραφών Avaaz.

Η επιστολή των χρηστών του διαδικτύου έχει ως εξής:

Προς: Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Προέδρους του Ίντερνετ και Κυβερνητικές Ρυθμιστικές Αρχές 

Φτάνει πια. Σας ζητούμε να προστατέψετε τις δημοκρατίες μας και αμέσως:

Να πείτε την Αλήθεια για τους ψεύτικους χρήστες και τις καμπάνιες παραπληροφόρησης μέσα από ανεξάρτητες ακροάσεις.

Να απαγορεύσετε όλα bots (σ.σ.: αυτόματοι, τεχνητοί, μη ανθρώπινοι λογαριασμοί) – Να απαγορεύσετε ΌΛΑ τους ψεύτικους λογαριασμούς.

Να σημάνετε τον συναγερμό στο κοινό – Ενημερώστε όλους τους χρήστες ΚΑΘΕ φορά που εκτίθενται σε ψεύτικο ή κακόβουλο περιεχόμενο και διορθώστε την κατάσταση.

Στηρίξτε οικονομικά τους Fact Checkers που είναι ένας ανεξάρτητος «στρατός» αρκετά μεγάλος και γρήγορος για να εμποδίζουν την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Το μότο του Facebook κάποτε ήταν «Να κινείσαι γρήγορα και να “σπας” τα πράγματα». Τώρα πρέπει να «Κινηθείτε γρήγορα και να φτιάξετε τα πράγματα».

Ειλικρινώς,

Πολίτες από όλο τον κόσμο

Μάλιστα, την ίδια μέρα που ήταν προγραμματισμένη η απολογία του ιδρυτή του Facebook στο Κογκρέσο, μέλη της ιστοσελίδας Avaaz, που φιλοξενεί και την παραπάνω ανοιχτή επιστολή, τοποθέτησαν έναν «στρατό» από εκατό ομοιώματα του Ζάκερμπεργκ έξω από το κτήριο της Γερουσίας.

Οι 100 «Ζάκερμπεργκ», με ψυχρό ύφος και φορώντας μπλουζάκια που έφεραν τη φράση “Fix Fakebook” (σ.σ.: Fake = ψεύτικο), χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γραμματοσειρά της πλατφόρμας, λειτούργησαν ως μια ισχυρή υπενθύμιση των πολλαπλών ψεύτικων λογαριασμών που μπορεί κανείς να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο μέσο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της πλατφόρμας, που είδαν το φως της δημοσιότητας στο τέλος του 2017, το 2-3% των λογαριασμών στο facebook είναι ψεύτικοι, ενώ το 6-7% είναι λογαριασμοί – κλώνοι. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 270.000.000 λογαριασμοί της πλατφόρμας (αριθμός σχεδόν ίσος με τον πληθυσμό των ΗΠΑ) είναι κακόβουλοι. Περίπου πέντε μήνες αργότερα, δε θα ήταν παρατραβηγμένη η υπόθεση ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε και να έχει αυξηθεί.

Σκοπός της λειτουργίας τους μπορεί να είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η απόσπαση πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων των πραγματικών χρηστών ή οποιαδήποτε άλλη κακόβουλη ενέργεια, όμως σε κάθε περίπτωση, πλέον, ο μόνος δρόμος «σωτηρίας» για την πλατφόρμα περνάει μέσα από τον πλήρη περιορισμό των εκατοντάδων εκατομμυρίων ψεύτικων λογαριασμών.

Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα πρώτα και βασικότερα αιτήματα των χρηστών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ιστοσελίδας.

Το Facebook σου «μαρτυρά» αν σε… κλέψανε

Υπό το φως των συνεχών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο διανομής προσωπικών δεδομένων μέσα από την εταιρεία Cambridge Analytica, το ίδιο το facebook έχει υποχρεωθεί να προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις.

Έτσι, πλέον κάθε χρήστης μπορεί εύκολα να ενημερωθεί αν ο λογαριασμός του είναι ανάμεσα στους 87.000.000 λογαριασμούς στους οποίους απέκτησε πρόσβαση η εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η Cambridge Analytica είχε δημιουργήσει ένα κουίζ με τίτλο  “This Is Your Digital Life” (μτφ.: «Αυτή είναι η ψηφιακή σου ζωή») και αποσπούσε τα προσωπικά δεδομένα τόσο των ατόμων που δεχόντουσαν να παίξουν το κουίζ, όσο και των διαδικτυακών «φίλων» των ατόμων αυτών.

Το μήνυμα που βλέπει όποιος δεν βρεθεί στο «στόχαστρο» της Cambridge Analytica. «Βασιζόμενοι στο διαθέσιμο αρχείο μας, ούτε εσείς , ούτε κάποιος από τους φίλους σας δεν έχετε συνδεθεί στο “This is your digital life”. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει ότι οι πληροφορίες σας έχουν μοιραστεί με την Cambridge Analytica μέσω του “This is your digital life”». Πηγή: Facebook

Πλέον, η υπηρεσία βοήθειας του facebook ελέγχει και αποκαλύπτει σε κάθε χρήστη ξεχωριστά αν ο ίδιος ή κάποιος «φίλος» του έχει παίξει το συγκεκριμένο κουίζ και συνεπώς αν τα προσωπικά δεδομένα του καθενός έχουν βρεθεί στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica.

Για να ελέγξετε και εσείς αν κάποιος φίλος σας έχει, άθελά του, θέσει τα δεδομένα σας σε κίνδυνο πατήστε εδώ.

Πηγές: Avaaz, Facebook, Mashable, TechCrunch

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ