11-05-2021

«Πόρτα» στο ρωσικό σχέδιο για τη Συρία στο Σ.Α. του ΟΗΕ – Βέτο της Ρωσίας στο αμερικανικό σχέδιο

Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.

Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.

Έξι κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

Βέτο της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση” δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ