30-10-2020

Έως την 1η Μαΐου η εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε χθες (22/3) την αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου της επιβολής επιπρόσθετων δασμών, που τίθεται σήμερα σε ισχύ στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της Ε.Ε., η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

«Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Τραμπ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος για θέματα διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, είχε δηλώσει νωρίτερα χθες Πέμπτη στη Γερουσία πως η αναστολή των δασμών εγκρίθηκε από τον Τραμπ.

«Η ιδέα του προέδρου είναι πως, βάσει ενός ορισμένου αριθμού κριτηρίων, ορισμένες χώρες θα αποφύγουν» αυτούς τους δασμούς, δήλωσε ο Λάιτχαϊζερ ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)