17-04-2021

Η… όχι και τόσο αληθινή εκδοχή της τουρκικής Sabah, για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών

Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία, ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».

Ωστόσο, η πραγματικότητα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι διπλωμάτες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι αξιωματικοί στο Πεντάγωνο και – ακόμη περισσότερο – οι άνδρες του λιμενικού που περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα, είναι ότι η πρακτική της παράνομης επαναπροώθησης εφαρμόζεται κατά κόρον και κατά σύστημα από την Τουρκία, εδώ και χρόνια.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, στα οποία εύκολα μπορεί να ανατρέξει κάποιος μέσα από τα ήδη δημοσιευμένα ρεπορτάζ στον ελληνικό Τύπο και από τηλεοπτικά κανάλια, όπου οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να συνοδεύουν δουλεμπόρους και να πετούν στη θάλασσα του Αιγαίου ολόκληρες οικογένειες με παιδιά, με σκοπό να βρεθούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και να περάσει η ευθύνη στην χώρα μας. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν καραβάνια μεταναστών εντοπίστηκαν – ακόμη και από την FRONTEX – να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές, οι Τούρκοι κάνουν τα “στραβά μάτια”, ώστε να αναγκάσουν το λιμενικό της χώρας μας να επέμβει για να σώσει τους ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό.

Στο πλαίσιο της προπαγάνδας από την Sabah, γίνεται λόγος για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».

Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική εφημερίδα δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα κατηγορούν από κοινού την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν εφαρμόζει η Τουρκία την συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών – παρά τις δημόσιες διακηρύξεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Πηγή: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ