11-04-2021

Υπόθεση «θρίλερ» στη Βρετανία: Ρώσος πρώην κατάσκοπος εκτέθηκε σε «άγνωστη ουσία»

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ, έπειτα από την έκθεσή του σε μια «άγνωστη ουσία» στη δυτική Βρετανία, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα το BBC.

Στον Σκρίπαλ, που πιστεύεται ότι είναι 66 ετών, είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010.

Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία εντόπισε έναν άνδρα και μια γυναίκα αναίσθητους σε ένα παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι την Κυριακή.

Νοσηλεύονται για «φερόμενη έκθεσή τους σε μια άγνωστη ουσία» και η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό

«Αυτό δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό συμβάν και ζητάμε από τον κόσμο να μην κάνει εικασίες», δήλωσε ο Κρεγκ Χόλτεν, προσωρινός βοηθός αστυνομικού διευθυντή του τμήματος του Γουιλσάιρ.

«Εντούτοις, πρέπει να τονίσω ότι αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και συνεχίζουμε να εξετάζουμε αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

Μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters νωρίτερα ότι ο ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ, που καταδικάστηκε το 2006 για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, είναι ο ένας από τους δύο ανθρώπους που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από έκθεσή τους σε άγνωστη ουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ