13-04-2021

Ύποπτη η Ελλάδα και πέντε ακόμα χώρες για ντάμπινγκ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Μαίνεται ο “πόλεμος του χάλυβα και του αλουμινίου” που ξεκίνησε από τις εμπρηστικές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών στα δύο μέταλλα.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ έρχεται από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ η οποία ψήφισε τη Δευτέρα τη συνέχιση των ερευνών για ενδεχόμενο “ντάμπινγκ” ή επιδότηση των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το “ντάμπινγκ” είναι η πρακτική πώλησης προϊόντων κάτω από τις τιμές της αγοράς

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει θέσει στο μικροσκόπιο: Καναδά, Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Νότια Κορέα και Τουρκία εξετάζοντας εάν μεταποιητικές επιχειρήσεις, με έδρα αυτές τις χώρες, πωλούν τους σωλήνες σε τιμές κάτω του κόστους ή αν επιδοτούνται αθέμιτα από τις κυβερνήσεις τους, ζημιώνοντας την αμερικανική οικονομία.

Η εμπορική αυτή υπόθεση έρχεται εν μέσω παγκόσμιων φόβων για το εμπόριο μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει γενικά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με βάση έναν εμπορικό νόμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μία κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Η αξία των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και αερίου, από τις έξι παραπάνω χώρες ανήλθε σε 441,4 εκατ. δολάρια το 2016, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Από το ποσό αυτό τα 70 εκατ. δολάρια αφορούν εισαγωγές από την Ελλάδα.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ένσταση μίας ομάδας ιδιωτικών αμερικανικών βιομηχανιών. Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να συγκεντρώνει καταθέσεις από τις εταιρείες που εισάγουν τους σωλήνες. Πρόκειται για μία από τις περίπου 100 έρευνες που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στην προστασία των μεταποιητικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές.

Το υπουργείο Εμπορίου εκτίμησε τα περιθώρια ντάμπινγκ στο 41,04% για την Ελλάδα, στο 50,89% για τον Καναδά, από 120,84% έως 132,63% για την Κίνα, στο 37,94% για την Ινδία, στο 16,18% και 20,39% για τη Νότια Κορέα και στο 66,09% για την Τουρκία.

Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να λάβει την προκαταρκτική απόφασή του για ενδεχόμενη επιδότηση έως τις 16 Απριλίου και την προκαταρκτική απόφαση για ενδεχόμενο ντάμπινγκ έως τις 29 Ιουνίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ