12-02-2021

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη δέσμευσή της να εμποδίσει τη χρήση χημικών από τον Άσαντ

Αμερικανός αξιωματούχος αρμόδιος για τον αφοπλισμό δήλωσε πως η Ρωσία έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις της να εγγυηθεί την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας και να εμποδίσει την κυβέρνηση Άσαντ να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά στη συνέχεια ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρόμπερτ Γουντ, ο αμερικανός πρεσβευτής για τον αφοπλισμό στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «Η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Ο Γουντ, ερωτηθείς σχετικά με μια αναφερόμενη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, απάντησε: «Σαφώς υπήρξε ένα ιστορικό σχέσης ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Συρία αναφορικά με την πυραυλική δραστηριότητα, τα συστατικά των χημικών όπλων».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Συρία έχει εξαλείψει τα αποθέματα χημικών όπλων της και τα έχει θέσει υπό διεθνή έλεγχο, παρά τους «παράλογους ισχυρισμούς» εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι «εκμεταλλεύονται αβάσιμους ισχυρισμούς για χρήση τοξικών όπλων από τη Δαμασκό ως εργαλείο για να επιτύχουν αντισυριακή πολιτική κινητοποίηση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ