21-04-2021

Αυτοκινητοπομπή στην Αφρίν έπληξε ο τουρκικός στρατός – Πολλοί άμαχοι νεκροί (video)

Μια νέα πολύνεκρη επίθεση κατά της Αφρίν εξαπέλυσε την Παρασκευή ο τουρκικός στρατός, πλήττοντας αυτοκινητοπομπή που εισερχόταν στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή Αφρίν και η οποία μετέφερε, σύμφωνα με την Άγκυρα, μαχητές και όπλα, ενώ, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις, πολίτες με τρόφιμα και φάρμακα.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο τουρκικός στρατός σημειώνει ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή περίπου 30-40 οχημάτων της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχε πλησιάσει στην κύρια πόλη της περιοχής Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και επίσης ότι το τουρκικό πυροβολικό είχε στόχο το κομβόι αυτό που “μετέφερε τρομοκράτες, όπλα και πυρομαχικά”.

Ωστόσο οι YPG ανακοίνωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή που έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Αφρίν μετέφερε αμάχους από την περιοχή Τζαζίρα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αφρίν, και από άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Μπιρούσκ Χασάκα, εκπρόσωπος των YPG στην Αφρίν, δήλωσε παράλληλα ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονταν με τα οχήματα αυτά. Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων σκοτώθηκε ένας από τους επιβαίνοντες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και ότι ορισμένα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Αδειάζει» τον Ερντογάν το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με τη σειρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την Παρασκευή ότι ο τουρκικός στρατός κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει να προκαλέσει βλάβη σε αμάχους και πρόσθεσε ότι λόγω αυτού παρατείνεται η διάρκεια της επιχείρησης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερεύνησε τρεις επιθέσεις που έγιναν στην Αφρίν τον περασμένο μήνα, στις οποίες ο τουρκικός στρατός δεν απέτρεψε την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων. Οι αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός ενός καταυλισμού από σκηνές, ενός ορνιθοτροφείου και ενός σπιτιού προκάλεσαν τον θάνατο 26 αμάχων, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, σημείωσε.

Φαίνεται ότι ευάλωτοι άμαχοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εκτοπισμό και τον θάνατο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας”, δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης αυτής που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ