22-04-2021

«Φύγετε γιατί θα βουλιάξουμε μαζί» – Οι δραματικοί διάλογοι στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Ο διάλογος καθώς και οι δραματικές στιγμές που εξελίχθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ μεταξύ τουρκικών πολεμικών και του γεωτρύπανου της ΕΝΙ έρχονται στο φως της δημοσιότητας
  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγον να συγκρουστούν
  • Αποχωρεί η ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ
  • «Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο», διαβεβαιώνει η ΕΝΙ

Ο διάλογος καθώς και οι δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 9η Φεβρουαρίου στην ΑΟΖ της Κύπρου μεταξύ τουρκικών πολεμικών και του γεωτρύπανου της ΕΝΙ έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Ντογάν, το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγον να συγκρουστούν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPE12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι.

«Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

«Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο», διαβεβαιώνει η ΕΝΙ

Έπειτα από δύο εβδομάδες ακινητοποίησης έξω από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, εξαιτίας των ενεργειών του τουρκικού ναυτικού, το γεωτρύπανο “Saipem 12000” θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου είναι προγραμματισμένες επόμενες εργασίες του.

«Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο», διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙΚλαούντιο Ντεσκάλτσι, σε δηλώσεις του σχετικά με την προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και το μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων.

Δείτε επίσης: «Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο», διαβεβαιώνει η ΕΝΙ – Νέες απειλές από Τουρκία

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ENI. «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

 Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ