14-04-2021

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας ο ιρλανδός πρόεδρος: Η Ελλάδα βγαίνει από την επιτροπεία

Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Δείτε επίσης: «Ο ελληνικός λαός υπέφερε περισσότερο από τον ιρλανδικό», το μήνυμα Τσίπρα σε Χίγκινς

Παράλληλα, αναγνώρισε πως σε ορισμένα από τα μέτρα που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, δεν εξετάστηκαν οι πραγματικές συνέπειές τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, διεμήνυσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες αποτυχίες της, όσον αφορά τις πολιτικές λιτότητας, και προέταξε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει μια κοινωνική Ευρώπη.

Θέτοντας το ζήτημα γενικότερα ως θέμα οικονομικού σχεδιασμού, σημείωσε ότι η λήψη των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική οικονομία και πως πρέπει να αντεπεξέρχεται τις επακόλουθες συνέπειες. «Πρέπει να γνωρίζεις πώς ένα συγκεκριμένο μέτρο θα διαμορφωθεί» συμπλήρωσε.

Ως παράδειγμα, ανέφερε πως όταν υπάρχουν οικογένειες που στηρίζονται σε πολύ πενιχρές συντάξεις του Δημοσίου και ότι επίσης μπορεί να υποστηρίζουν και άλλους συγγενείς, το να πεις ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν όσο και οι υψηλές, δεν είναι απλώς άτοπο, αλλά είναι σχεδόν ανήθικο.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εκδήλωση με έλληνες και ιρλανδούς επιχειρηματίες (11 εκπρόσωποι ιρλανδικών εταιρειών συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας στην επίσκεψή του στη χώρα μας), στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό, σημείωσε πως θα συζητήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες για να κάνουν πράγματα από κοινού και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολλές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ιρλανδικών επιχειρήσεων στο μέλλον.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Χίγκινς στην επίσκεψη ιρλανδών τουριστών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πέρυσι (2017) την επισκέφτηκαν 80.000 και φέτος εκτιμάται ότι θα είναι πολύ περισσότεροι.

Αναδεικνύοντας τη σημασία των δύο χωρών στην Ευρώπη, ο κ. Χίγκινς είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν να προσφέρουν στην Ε.Ε. με την ορθή σκέψη και την πνευματική εργασία, που είναι σήμερα ακόμα πια σημαντικά, όπως τόνισε.

Δείτε επίσης: Μηνύματα Παυλόπουλου προς Άγκυρα και ΠΓΔΜ στη συνάντηση με Χίγκινς (εικόνες)

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ. Χίγκινς εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συναντήσεις του. «Ήταν μια υπέροχη και φορτωμένη ημέρα. Συνάντησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια σειρά ανθρώπων από οργανισμούς και από το ινστιτούτο για τις ελληνικές σπουδές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χίγκινς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Παυλόπουλος να συμμετέχει σε μια ομάδα μελών μη εκτελεστικών Προέδρων που θα συναντώνται μία φορά τον χρόνο για να συζητούν θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την παγκοσμιοποίηση, εκφράζοντας την ανυπομονησία του να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες.

Εστιάζοντας στη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε., έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία που απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Πύκνα, παρατηρώντας πως αναγνώρισε την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων, «αν και δεν τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έθεσε ως σημαντικό θέμα την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, τόσο εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και μεταξύ τους. Η συζήτηση για το μέλλον τη Ευρώπης θα πρέπει να ξεκινήσει από κάτω, από τους πολίτες, και όχι μόνον από τους επικεφαλής κρατών, υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Ιρλανδίας για δεύτερη θητεία, απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα και ότι θα λάβει πολλά πράγματα υπόψη πριν από την τελική ανακοίνωσή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ