23-04-2021

Αναταράξεις στις αγορές τον Μάρτιο λόγω Ιταλίας και Γερμανίας «βλέπει» ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για πιθανές χρηματοοικονομικές αναταράξεις στις αρχές Μαρτίου εξαιτίας των εκλογών στην Ιταλία και το δημοψήφισμα στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η πρώτη βδομάδα του Μαρτίου θα είναι πολύ σημαντική για την Ε.Ε. Ανησυχώ περισσότερο για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παρά για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Γερμανία. Πρέπει ωστόσο, να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μία μη λειτουργική κυβέρνηση στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στις αγορές τη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου.

Τζεντιλόνι: Θα καθησυχάσω τον Γιούνκερ

«Θα καθησυχάσω τον Γιούνκερ. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι λειτουργικές, οι κυβερνήσεις κυβερνούν», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Δεν συμφωνώ με όσους βλέπουν τις εκλογές αυτές ως άλμα στο κενό. Δεν φοβάμαι ότι θα προκύψει βάραθρο», πρόσθεσε ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Ο δε γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σχολίασε: «Κάθε φορά που ο Γιούνκερ μιλά, ευτυχώς ή δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχει πει».

«Η πολιτική των αυστηρών προειδοποιήσεων και των επιβολών των Βρυξελλών έχει τελειώσει. Τα Πέντε Αστέρια θα εγγυηθεί στην Ιταλία μια σταθερή υπεύθυνη και πιο ισχυρή κυβέρνηση στην Ευρώπη» σχολίασε, τέλος, ο ευρωβουλευτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ