20-10-2020

Τι σημαίνει το «κύμα» αυτοκτονιών στη βιομηχανία ερωτικών ταινιών (εικόνες – video)

 

«Όταν μπαίνουμε σε αυτή τη βιομηχανία στιγματιζόμαστε αμέσως και μας συμπεριφέρονται όλοι σαν σκουπίδια».

Τις πέντε έχουν φτάσει πλέον οι αυτοκτονίες νεαρών γυναικών που εργάζονται στη βιομηχανία ερωτικών ταινιών μέσα σε λίγους μήνες.

Οι συνεχόμενες αυτοκτονίες των August Ames, Olivia Lua, Olivia Nova, Yuri Luv και Shyla Stylez προκαλούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο ιδιαίτερο χώρο.

Γιατί αυτοκτόνησαν τόσες γυναίκες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Τι συμπεράσματα βγαίνουν; Ποιες οι ευθύνες της βιομηχανίας πορνό; 

Τι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες

Στα πρόσφατα βραβεία AVN ο πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών και σύντροφος της νεκρής -πλέον- Ames, Kevin Moore, δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη βραδιά των βραβείων AVN που θα περιλαμβάνει νεκρικά αφιερώματα νεαρών γυναικών ποτέ ξανά».

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι αιτίες θανάτου, ωστόσο αρκετά είναι τα ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία των γυναικών.

Αν βασιζόταν κανείς στα στερεοτυπικά αφηγήματα που περιβάλουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία, εύκολα θα μπορούσε κανείς να πέσει στην παγίδα ότι αυτές οι γυναίκες υπέφεραν εξαιτίας των άσχημων και υποβαθμιστικών συνθηκών εργασίας.

Ωστόσο, αν αρκούνταν κανείς σε μια τέτοια εξήγηση, θα αγνοούσε την πραγματικότητα του χώρου, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν. Θα έπρεπε επίσης να αποκόψει τη βιομηχανία πορνό από την ευρύτερη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα και τη σχέση τους με το φύλο.

Αυτή η τάση επίσης εμποδίζει από τo να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία, την εργασία στον χώρο του σεξ και τον στιγματισμό των ατόμων που εργάζονται στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Σε αυτά τα στοιχεία φαίνεται μάλιστα ότι κρύβεται η απάντηση για τα πραγματικά αίτια των θανάτων των νεαρών γυναικών.

Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία ερωτικών ταινιών περιγράφεται συχνά ως ένα «κολαστήριο» παρενοχλήσεων, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών πρωταγωνιστριών, τα όσα λένε οι ίδιες οι γυναίκες απέχουν σημαντικά από αυτές τις περιγραφές.

Άλλωστε, την ίδια ώρα που λέγονται όλα αυτά για την ερωτική βιομηχανία, οι εξελίξεις σχετικά με την έκταση της σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλιγουντ είναι καταιγιστικές και δείχνουν ότι η κακοποίηση δεν είναι ένα φαινόμενο που περιορίζεται στη βιομηχανία πορνογραφικών ταινιών.

H ψυχική υγεία στο επίκεντρο

Κάθε χρόνο, ένας στους τέσσερις Βρετανούς βιώνουν ελαφριά ή σοβαρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, όταν επαγγελματίες κοινών εργασιακών κλάδων αναδεικνύουν ζητήματα ψυχικής υγείας, το θέμα γίνεται αποδεκτό με σχετική συμπάθεια και στήριξη. Αντιθέτως, στην περίπτωση των εργαζομένων στην πορνογραφία, η αναφορά στις ψυχικές ασθένειες προκαλεί την απάντηση ότι δεν θα έπρεπε ο ασθενής να εργάζεται εξ’ αρχής στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός είναι ο στιγματισμός των ανθρώπων που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που εκτίθενται μέσω της πορνογραφίας, βιώνουν επιπλέον στιγματισμό καθώς λόγω της δημοσιότητας που αποκτούν, γίνονται γνωστοί σε ένα πολύ ευρύ κοινό.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ταινιών ερωτικού περιεχομένου είναι ευρύτατη και δεν περιορίζεται πλέον ούτε ταξικά, ούτε έμφυλα, τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές αντιμετωπίζονται ως «βρώμικα», και θεωρούνται υπεύθυνα για την «ηθική κατάπτωση» της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Bloomberg: Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει όσο μένει ατιμώρητος - «Κάνει ό,τι κάνει, επειδή τη γλιτώνει»

Οι ίδιοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη θεωρία ότι η εργασία σε αυτή τη βιομηχανία δεν είναι «πραγματική εργασία». Επιπλέον, το γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η δουλειά τους γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο, από τη μια τους δίνει την ευκαιρία να συνδέονται με τους θαυμαστές τους και να προβάλουν τη δουλειά τους, από την άλλη όμως τους βάζει σε θέση άμυνας απέναντι σε διαδικτυακή κακοποίηση, bullying, παρενόχληση και τρολάρισμα. Έτσι η στιγματοποίησή τους βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί.

Θέτοντας την ταμπέλα της «πορνοστάρ» σε κάθε μια από τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, πρακτικά απεμπολείται το ζήτημα της ψυχικής υγείας από τη συζήτηση και οι εργαζόμενοι στην πορνογραφία περιθωριοποιούνται.

Αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο το να ανοίξει η «δύσκολη» συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία και την επίδραση που έχει σε αυτήν ο τύπος της εργασίας κάθε ανθρώπου.

Τι λένε οι ίδιες οι επαγγελματίες

Η Madisson Missina, πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Sex Workers Outreach Project (SWOP) που απευθύνεται σε εργαζόμενους της βιομηχανίας του σεξ αναφέρει σε συνέντευξή της στο news.com.au: «Θεωρούμαστε παρίες της κοινωνίας. Πολλοί από εμάς κρύβουν πλευρές της ζωής μας, γεγονός που οδηγεί σε απομόνωση ενώ άλλοι έχουμε περίεργες σχέσεις με τις οικογένειές μας, επειδή δεν έχουμε αποκαλυφθεί. Αυτό οδηγεί σε ακόμη περισσότερη μοναξιά». 

Από την πλευρά της η Lucie Bee, επίσης πρωταγωνίστρια τέτοιων ταινιών τονίζει ότι «όταν κάποιος δεν βρίσκει βοήθεια, ούτε καν έναν άνθρωπο διατεθειμένο να τον ακούσει, τότε αυτό οδηγεί στην απομόνωση».

«Αυτό που μας πληγώνει πιο πολύ είναι το στίγμα. Όταν μπαίνουμε σε αυτή τη βιομηχανία στιγματιζόμαστε αμέσως και μας συμπεριφέρονται όλοι σαν σκουπίδια, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν ό,τι δημιουργούμε», συμπληρώνει η ίδια ενώ καταλήγει ότι «λατρεύουν και παρακολουθούν το περιεχόμενο όμως στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους ανθρώπους που το παράγουν και αυτό το βρίσκω απίστευτα καταπιεστικό».

Οι πρωταγωνίστριες τονίζουν ότι και η ίδια η βιομηχανία φέρει ευθύνες για αυτή την κατάσταση καθώς οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ποτέ ως τώρα δεν έχουν μπει μπροστά

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΠΟΥ για κορονοϊό: Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ασιατικών χωρών

Η Madisson Missina, με αφορμή τον θάνατο της August Ames, ωστόσο, είναι θέτει το ζήτημα στην πραγματική του βάση. «Eίναι απίστευτα εκνευριστικό να είσαι μέσα σε αυτή τη βιομηχανία και να γνωρίζεις ότι τέτοια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν η κοινωνία μας αντιμετώπιζε ως ανθρώπους. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το πώς αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον εντός του χώρου, ούτε το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας. Το πρόβλημα είναι το πώς μας βλέπει η κοινωνία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Missina.

Πηγές: The Independent, New Zealand Herald, Wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...

Τέσσερις μέρες με τα ίδια ρούχα και χωρίς να μπορούν να δουν τους γονείς τους οι μαθητές που συνελήφθησαν

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης πραγματοποιείται σήμερα, στην Ευελπίδων μετά την είδηση ότι 14χρονος μαθητής κρατείται στη ΓΑΔΑ από την Πέμπτη (15/10), ημέρα πραγματοποίησης του...

Ακρίτα: Βάλτε όλοι ένα χέρι ν’ αλλάξουμε αυτή την Ελλάδα της ΝΔ

Την ώρα που ένας 14χρονος περνούσε την πόρτα των δικαστηρίων της Ευελπίδων μετά από τέσσερις μέρες κράτησης (συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο) χωρίς να έχει...

Μαθητής κρατείται τέσσερις ημέρες και δικάζεται για κακουργήματα – Κραυγή αγωνίας από το σχολείο του

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι μαθητής Γ' Γυμνασίου σχολείου του Χαλανδρίου κρατείται επί τετραήμερο στη ΓΑΔΑ και ότι τη Δευτέρα (19/10) θα δικαστεί για...

Ελεύθεροι ο 14χρονος και οι υπόλοιποι μαθητές μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή (video)

Ελεύθερος αφέθηκε, τελικά, ο 14χρονος μαθητής από τον Χαλάνδρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων, που του «φόρτωσαν» κακουργηματική κατηγορία,...