17-04-2021

«Μύλος» με το ζήτημα επαφών του ΥΠΕΞ των Κατεχομένων με στελέχη της ΕΝΙ

  • imgΚυβερνητική πηγή στη Λευκωσία λέει ότι η εταιρεία ενημέρωσε την κυπριακή πρεσβεία στη Ρώμη πως δεν έγινε συνάντηση του Οζερσάϊ με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ΕΝΙ
  • Εκπρόσωπος της ΕΝΙ τόνισε πως δεν γνωρίζει κάτι για μια τέτοια συνάντηση
  • Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» μετέδωσε αργότερα πως τελικά δεν έγινε συνάντηση με τον εκτελεστικό πρόεδρο, αλλά με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ

Παρόλο, που η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η εταιρεία ενημέρωσε την κυπριακή πρεσβεία στη Ρώμη πως δεν έγινε – όπως είχε μεταδώσει το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν» – συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα, με τον «υπουργό» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουτρέτ Οζερσάϊ, με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, «ούτε με άλλα στελέχη της εταιρείας».

Δείτε επίσης: Η Κύπρος διερευνά ενδεχόμενη μυστική συνάντηση του ΥΠΕΞ των Κατεχομένων με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ

Εξάλλου, εκπρόσωπος της εταιρείας, κληθείς επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες, ανέφερε πως «δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο».

Δείτε επίσης: Στήριξη ΗΠΑ στη Λευκωσία: Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, μετέδωσαν νωρίτερα πως ο Οζερσάϊ είχε μυστικές επαφές με την ηγεσία της ΕΝΙ, «η οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει άλλο βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, και πως η εταιρεία θέλει να επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού». Η συνάντηση φέρεται να έγινε χθες, Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η Άγκυρα ανανέωσε την παράνομη Navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου. Η Τουρκία με τις ενέργειες της, δεν επιτρέπει εδώ και 13 μέρες στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» να κινηθεί από το τεμάχιο 6 στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για ερευνητική γεώτρηση.

Δείτε επίσης: Ομόφωνα καταδικάζουν τα κόμματα της Κύπρου τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η ΕΝΙ είχε αρχικά ζητήσει συνάντηση με την Άγκυρα, η οποία την παρέπεμψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ακολούθησε πρόσκληση προς τον Οζερσάϊ, ο οποίος μετέβη στην Ρώμη τη Δευτέρα και φέρεται να είχε συναντήσεις χθες.

Δείτε επίσης: Νέα παράτυπη τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ – Συνομιλία Αναστασιάδη με Τσίπρα

Νεώτερο τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την ανταποκρίτριά του στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, αναφέρει ότι το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» μετέδωσε απόψε, Τετάρτη ότι ο Οζερσάϊ συναντήθηκε τελικά με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, και όχι με τον εκτελεστικό πρόεδρο, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Δείτε επίσης: Για μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο φυσικό αέριο, έκανε λόγο ο Ακιντζί

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, που επικαλείται το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές με τον Λάπο Πιστέλι στην Ιταλία και φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ, ότι «δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί» και πως η ιταλική εταιρεία «θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού».

Ο ίδιος ο Οζερσάϊ, μιλώντας απόψε στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη, Νίκο Στέλγια, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επαφές με διεθνείς παράγοντες για το ζήτημα της ΑΟΖ, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει εταιρεία και χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ