13-04-2021

«Πολύ δύσκολη η αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων», εκτιμά το ρωσικό ΥΠΕΞ

«Πολύ δύσκολη», εκτιμά πως θα είναι η αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Ριαμπκόφ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί από τις κατηγορίες για ανάμιξη της ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και διαφωνίες για την Ουκρανία και τη Συρία

«Παραδόξως, οι Αμερικανοί παίρνουν μέτρα που κατευθύνονται προς την ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις και την επιδείνωση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις παραμονές των [ρωσικών] προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου, δήλωσε ο Ριαμπκόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Και παρ΄όλ΄αυτά, συνεχίζουν να μας κατηγορούν χωρίς αποδείξεις και χωρίς βάση για ανάμιξη, υποτίθεται, στην εκλογική διαδικασία τους», συνέχισε.

«Λυπούμαστε για όλο αυτό. Η αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Έχοντας τεθεί ήδη σε δοκιμασία λόγω της συριακής σύγκρουσης και της ουκρανικής κρίσης, οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την έναρξη έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και υποψίες για συνέργεια του Κρεμλίνου με την προεκλογική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει λάβει διάφορους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας τα τελευταία χρόνια και έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφος των ΗΠΑ, ενώ μια έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο παρουσιάζει τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν ως «απειλή».

Οι δύο δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη για στρατιωτική κλιμάκωση και ότι σύρει την άλλη σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ