13-05-2021

Ξανθός – Πολάκης εγκαινίασαν την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στο Ρέθυμνο

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή η λειτουργία της πρώτης τοπικής μονάδας υγείας ΤΟΜΥ στο Ρέθυμνο από τις τρεις που έχουν σχεδιαστεί, με τα εγκαίνιά της να πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Σήμερα δίνουμε ένα εξαιρετικό σήμα για όλα όσα ξεκινούν αυτή την περίοδο και αφορούν στο σύστημα υγείας το οποίο αναπτύσσεται, διευρύνει την παρουσία του σε ένα πεδίο αυτό της πρωτοβάθμιας υγείας, το οποίο υστερούσε και δεν ήταν ισχυρό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις τοπικές κοινωνίες, όταν η πολιτεία κι η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου στεγάζεται σε κτίριο που διέθεσε η Περιφέρεια στην οδό Ζαμπελίου 12, και από τη Δευτέρα όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και μη, μπορούν να εγγράφονται ώστε να τους αναλαμβάνει στο εξής ένας οικογενειακός γιατρός. Το ΤΟΜΥ, σε πρώτο χρόνο είναι στελεχωμένο με οχτώ γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, στοχεύοντας στην πλήρη καταγραφή των δεδομένων υγείας του νομού, καθώς και παροχής καθαρά πρωτοβάθμιας και προληπτικής φροντίδας.

«Στη νέα δομή στην οποία θα εγγραφούν οι πολίτες, (οι οποίοι θα είναι στην ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για κάθε ασθενή και κάθε πολίτη, ασφαλισμένο η μη) θα δημιουργηθεί μέσω πλήρους καταγραφής η υγειονομική εικόνα όλων, για να φτάσουμε τελικά στο επίπεδο, σε κάθε νομό, σε κάθε Περιφέρεια να υπάρχει μια πλήρης εικόνα και πλήρης πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών», είπε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επισήμανε πως «η χρηματοδότηση για τις ΤΟΜΥ, έχει εξασφαλιστεί μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη τετραετία, δημιουργώντας 239 μονάδες υγείας, που πρακτικά θα είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη στο σύστημα υγείας και στη συνέχεια τη χρηματοδότηση σε όλο το σύστημα αλλά και για όλες τις ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί, θα την καλύπτει ο κρατικός Προϋπολογισμός. Έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος με τις 239 μονάδες που θα καλύψουν 2,3 εκατομμύρια πληθυσμού, με την λογική ότι η ομάδα επιστημόνων υγείας σε κάθε μονάδα, θα έχει υπό την ευθύνη της έναν ολόκληρο πληθυσμό».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ