18-05-2021

Κινδυνεύει να εκραγεί το δεξαμενόπλοιο στην Κίνα – Εντοπίστηκε το πτώμα ενός ναύτη (video)

  • Το δεξαμενόπλοιο Sanchi συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο CF Crystal σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων ανοικτά των κινεζικών ακτών
  • Η έκταση της ζημιάς στο περιβάλλον και το μέγεθος της διαρροής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα

Tο ιρανικό δεξαμενόπλοιο που συγκρούστηκε με κινεζικό φορτηγό πλοίο εξακολουθεί να φλέγεται στα ανοικτά της Σανγκάης και πλέον κινδυνεύει να εκραγεί ή να βυθιστεί. Παράλληλα, εντοπίστηκε το πτώμα ενός από τα 32 μέλη του πληρώματός του που αγνοούνται.

Δείτε επίσης: Σύγκρουση πλοίων στην Κίνα – Τουλάχιστον 32 άνθρωποι αγνοούνται

Το δεξαμενόπλοιο εξακολουθεί να φλέγεται και οι διασώστες που προσπαθούν να βοηθήσουν το πλήρωμα, που αποτελείται από 30 Ιρανούς και 2 Μπανγκλαντεσιανούς, δεν κατάφεραν να το πλησιάσουν εξαιτίας του τοξικού νέφους.

Σύμφωνα με τον Λου Κανγκ, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, εντοπίστηκε ένα πτώμα που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

«Το περιβάλλον και οι συνθήκες της θάλασσας δεν ευνοούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», εξήγησε.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε μια νέα καταστροφή», διευκρίνισε αναφερόμενος στη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Το χρονικό

Το δεξαμενόπλοιο, υπό σημαία Παναμά, έπλεε από το Ιράν στη Νότια Κορέα μεταφέροντας 136.000 τόνους εξαιρετικά ελαφρού αργού. Η ποσότητα αυτή ισούται με σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Από την πλευρά του το κινεζικό φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη περιορισμένες ζημιές και τα 21 μέλη του πληρώματός του, Κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν φόβους για μια πιθανή οικολογική καταστροφή εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου. Η Greenpeace έχει εκφράσει «την ανησυχία της για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας των εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου που μετέφερε» το δεξαμενόπλοιο.

«Είναι πιθανό να καταστρέψει όλη τη θαλάσσια ζωή σε μια τεράστια περιοχή», σχολίασε η Ουέι Σιανγκουά περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο Τσίνγκουα του Πεκίνου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ