19-05-2021

«Το tweet Τραμπ για το “κουμπί” κρατά τον Κιμ σε εγρήγορση», σύμφωνα με τη Χέιλι

Το tweet του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι διαθέτει μεγαλύτερο κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων σε σύγκριση με εκείνο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, κρατάει τον Κιμ Γιονγκ Ουν «σε εγρήγορση» και καθιστά σαφή τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Ερωτηθείσα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή του ABC “This Week”, εάν το μήνυμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου στο Twitter ήταν καλή ιδέα, η Χέιλι απάντησε:

«Νομίζω ότι (ο Τραμπ) πρέπει πάντα να κρατάει τον Κιμ σε εγρήγορση. Είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε να γίνει τόσο αλαζόνας που να μην συνειδητοποιεί την πραγματικότητα του τί θα μπορούσε να συμβεί εάν θα ξεκινούσε έναν πυρηνικό πόλεμο».

Η αμερικανίδα αξιωματούχος επισήμανε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν θα ελαττώσουν την πίεση προς τον Κιμ.

«Δεν θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να δραματοποιούν το γεγονός ότι έχουν ένα κουμπί στο γραφείο τους κι ότι μπορούν να καταστρέψουν την Αμερική» σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε να τους υπενθυμίζουμε πάντα ότι μπορούμε επίσης να σας καταστρέψουμε, επομένως να είστε πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις δηλώσεις σας και στις ενέργειές σας».

Η Χέιλι υπογράμμισε ότι η αναστολή των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι ο πρώτος όρος που θέτουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να αποδεχθούν να συνομιλήσουν με την Πιονγκγιάνγκ.

Οι Βορειοκορεάτες «πρέπει να σταματήσουν τις δοκιμές τους. Πρέπει να συμφωνήσουν να συζητήσουν σχετικά με την απαγόρευση των πυρηνικών τους όπλων» πριν από οποιαδήποτε συνομιλία, εξήγησε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι η αναστολή των πυρηνικών δοκιμών πρέπει να διαρκέσει «μια περίοδο επαρκώς μακρά» προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να περάσουν στην «επόμενη φάση».

«Δεν είναι κάτι που θα γίνει σε μια μέρα» τόνισε η Χέιλι. «Ο Τραμπ είπε ότι εμείς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε κάποια στιγμή με τη Βόρεια Κορέα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν προηγουμένως» κατέληξε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ