16-05-2021

Ακιντζί για Κυπριακό: Η ζωή συνεχίζεται, εύχομαι σύντομη λύση

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ασκώντας το δικαίωμα ψήφου στις σημερινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι η ζωή συνεχίζεται «στη βόρεια Κύπρο», αλλά εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σύντομα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.

Εξάλλου, δήλωσε ότι διαφύλαξε την ουδετερότητά του σε αυτές τις λεγόμενες εκλογές, αναφέροντας πως είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί με δημοκρατικό τρόπο.

Ευχήθηκε το αποτέλεσμα να οδηγήσει τον λαό σε καλύτερες και πιο όμορφες μέρες.

Το ξεχωριστό που σημειώθηκε κατά της ψηφοφορία ήταν η πρόκληση της προέδρου του νέου κόμματος στα κατεχόμενα με την επωνυμία Καλό Κόμμα, Μεράλ Ακσενέρ, προς την τουρκική κυβέρνηση αν τολμά να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν αν θέλουν προσάρτηση των κατεχομένων με την Τουρκία.

Η Ακσενέρ είπε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το 2019.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 50 νέων μελών της λεγόμενης βουλής στα κατεχόμενα αναμένεται να λήξει στις 6 μ.μ., αλλά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το πρωί της Δευτέρας, λόγω της οριζόντιας ψηφοφορίας που καθιερώθηκε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, 14% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει οριζόντια, δηλαδή θα επιλέξει υποψηφίους από διάφορα κόμματα, γεγονός που θα περιπλέξει και θα καθυστερήσει την καταμέτρηση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ