12-05-2021

Σαουδική Αραβία: Συνελήφθησαν 11 πρίγκιπες που διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα

Υπό κράτηση τέθηκαν 11 σαουδάραβες πρίγκιπες, επειδή συγκεντρώθηκαν σε ένα παλάτι στο Ριάντ και διαμαρτυρήθηκαν για την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Έντεκα πρίγκιπες από τη Σαουδική Αραβία συνελήφθησαν την Πέμπτη αφού πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε ένα βασιλικό παλάτι στο Ριάντ, γνωστοποίησε σήμερα ο δημόσιος εισαγγελέας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα ΜΜΕ.

Οι πρίγκιπες, τα ονόματα των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, πραγματοποίησαν την καθιστική διαμαρτυρία στο παλάτι Κασρ αλ Χόκαμ αντιδρώντας στο βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε και σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της βασιλικής οικογένεια θα πρέπει πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους του ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, επισήμανε ο εισαγγελέας σε μια ανακοίνωση.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη της δημόσιας ειρήνης και τάξης και παραμένουν υπό κράτηση στη φυλακή αλ Χαγιέρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που περιλάμβαναν περικοπές επιδοτήσεων, καθιέρωση φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και περικοπή των προνομίων στα βασιλικά μέλη της οικογένειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση των τιμών του αργού, που υπολογίζεται σε κόστος δισεκατομμυρίων riyals για το 2018.

Οι πρίγκιπες απαιτούσαν επίσης αποζημίωση σε περίπτωση που εκδοθεί θανατική ποινή κατά κάποιου συγγενή τους.

Το Reuters, που αναδημοσιεύει την είδηση, αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατόν να την επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Η Σαουδική Αραβία έχει συλλάβει δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας, μετά την εξαγγελία περί πολέμου κατά της διαφθοράς που κήρυξε ο πρίγκιπας Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ