23-01-2021

Απειλές και «πυρά» από την Άγκυρα για το άσυλο στον τούρκο αξιωματικό

  • Οργή και απειλές από την Άγκυρα
  • Πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις «βλέπει» το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
  • Πολεμικό κλίμα από τα τουρκικά ΜΜΕ

Με οργή και απειλές «υποδέχτηκε» η Αγκυρα την είδηση ότι η Αθήνα έδωσε άσυλο στον έναν από τους 8 τούρκους στρατιωτικούς.

Τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, τα κανάλια και τα sites δεν σταμάτησαν να μεταδίδουν πολεμική ατμόσφαιρα και να μεταφέρουν το μήνυμα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που ξεκάθαρα τόνισε ότι η χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα σε κάποιον ο οποίος φέρεται να ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά θέματα.

Δείτε επίσης: Δόθηκε άσυλο στον έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς – Είναι πλέον ελεύθερος

Στο ίδιο κλίμα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, δήλωσε -μεταξύ άλλων- για το άσυλο: «Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική».

Πώς μετέδωσαν την είδηση τα τουρκικά ΜΜΕ

Και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όμως δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την πολεμική ατμόσφαιρα και μετέδωσαν την είδηση με τίτλους όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα», «σφοδρή αντίδραση από την Άγκυρα», «η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες», κλπ.

Το Haber Turk διέκοψε τη ροή του προγράμματός του. «Από τους 8 στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 8ης Ιουλίου και διέφυγαν στην Ελλάδα, δόθηκε άσυλο στον έναν».

«Σκανδαλώδης η απόφαση της Ελλάδας» γράφει η Hurriyet, «Σεισμός σε Αγκυρα-Αθήνα: Η Ελλάδα τον αποδέχτηκε» γράφει η Milliyet, ενώ η Sabah τονίζει: «Είναι στρατιώτης: απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».

Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeniakit, της εφημερίδας που είναι ταγμένη στον Ερντογάν. «Η Αθήνα διάλεξε πλευρά» αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Δικαίωμα πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα στον πραξικοπηματία».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ