07-05-2021

Οι Κούρδοι της Συρίας έλαβαν υπόσχεση για συμμετοχή τους στις συνομιλίες στο Σότσι

Την τήρηση της υπόσχεσης που έδωσε η Ρωσία για να εκπροσωπηθούν οι συριακές κουρδικές οργανώσεις που ελέγχουν τη βόρεια Συρία, στην προσεχή σύγκληση του λεγόμενου συριακού εθνικού διαλόγου στο Σότσι, ζήτησε ο Σίπαν Χίμο, διοικητής της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Με δηλώσεις του σε συροκουρδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χίμο υποστήριξε πως η Μόσχα έχει δηλώσει ότι 155 αντιπρόσωποι της αυτόνομης περιοχής θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Οι κουρδικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει μέρος σε κανέναν από τους γύρους των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ελέγχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της συριακής επικράτειας.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι η σύνοδος εθνικού διαλόγου των Σύρων προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική διευθέτηση θα διεξαχθεί στο ρωσικό παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι την 29η και την 30ή Ιανουαρίου, χωρίς να έχουν αναφέρει τις πλευρές που έχουν κληθεί.

Η Τουρκία είναι αντίθετη στη συμμετοχή του YPG που το θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση», συγγενική του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την Τετάρτη τρομοκράτη τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και τόνισε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστούν μαζί του οι συριακές ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Δαμασκός απάντησε ότι ο Ερντογάν ο ίδιος έχει στηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ