17-05-2021

Ανεξάρτητος υποψήφιος ο Πούτιν στις εκλογές

Τα απαραίτητα έγγραφα για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου του 2018 κατέθεσε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πούτιν θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι ως υποψήφιος κάποιου εκλογικού κόμματος. Μάλιστα, τα έγγραφα που κατέθεσε αγγίζουν τις 676 σελίδες.

Πάντως, το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δεν πρόκειται να επηρεάσει την πιθανολογούμενη νίκη του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πούτιν κυριαρχεί στο πολιτικό πεδίο επί 17 χρόνια είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός και θα είναι πρόεδρος για τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας έως το 2024, όποτε θα είναι 72 ετών.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, για να συμμετάσχει κάποιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει 300 χιλιάδες υπογραφές ψηφοφόρων οι οποίοι θα τον προτείνουν ως υποψήφιο, ενώ οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από κάθε οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (περισσότερες από 7,5 χιλιάδες υπογραφές από κάθε οντότητα)

Μετά τον έλεγχο των απαραίτητων εγγράφων, στον οποίο θα προβεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, και εφόσον όλα τα έγγραφα έχουν εγκριθεί, εγγράφονται επισήμως οι πληρεξούσιοι της ομάδας των ψηφοφόρων που έχει προτείνει τον ανεξάρτητο υποψήφιο και οι πληρεξούσιοι του υποψηφίου για οικονομικά ζητήματα. Εν συνεχεία δίνεται το δικαίωμα στον υποψήφιο να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα Sberbank, μέσω του οποίου θα γίνει η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ