29-11-2020

Κομισιόν: Η μεταβατική περίοδος του Brexit θα λήξει στις 31/12 του 2020 – Ποιες είναι οι βασικές αρχές της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit να μη διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση που συμφωνήθηκαν σήμερα.

«Οι μεταβατικές συμφωνίες θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

Δείτε επίσης: «Πράσινο φως» Ευρωκοινοβουλίου για την επόμενη φάση διαπραγματεύσεων για το Brexit

Η 31η Δεκεμβρίου του 2020 – 21 μήνες μετά το Brexit στα τέλη του Μαρτίου του 2019 – εδώ και καιρό θεωρείτο ότι θα ήταν η ημερομηνία-στόχος για το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι σε αυτή την ημερομηνία στοχεύουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε επίσημα ζητήσει η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Οι τέσσερις σελίδες του νέου οδικού χάρτη για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών για τη μετάβαση, που ο Μπαρνιέ ελπίζει να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικά μέλος των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα δεσμεύεται από όλους τους κανόνες τους, περιλαμβανομένων και των νέων, ενώ δεν θα έχει καθόλου λόγο στη διαμόρφωσή τους. Η Ε.Ε. θα προσφέρει επίσης στη Βρετανία μια θέση χωρίς δικαίωμα ψήφου σε κάποιες συνεδριάσεις, όπου οι αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα ζητήματα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι οι συνθήκες της ΕΕ με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς δεν θα ισχύουν πλέον στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο: «Όπου είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να εξετάσει εάν και πώς μπορούν να συμφωνηθούν ρυθμίσεις που θα διατηρούν την ισχύ των συμφωνιών σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μεταβατική περίοδο».

Δείτε επίσης: Μεγάλο πλήγμα για τη Μέι σε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit, λόγω «ανταρσίας»

Αυτό είναι σημαντικό για τη Βρετανία, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν επωφελείται πλέον αυτόματα από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει η Ε.Ε., για παράδειγμα, με τον Καναδά ή τη Νότια Κορέα, ενώ, όπως ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει πάλι να εφαρμόζει την εμπορική πολιτική της Ε.Ε. – εισπράττοντας, για παράδειγμα, τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μεταξύ των στοιχείων που αποσαφηνίζονται περαιτέρω στον οδικό χάρτη για τη μεταβατική περίοδο σε σχέση με τις κατευθυντήρες γραμμές των ηγετών την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνεται η επανάληψη της ήδη συμφωνηθείσας θέσης της Ε.Ε. που προβλέπει πως οτιδήποτε θα εφαρμοστεί στη Βρετανία για το Brexit θα ισχύει και στα άλλα βρετανικά εδάφη.

Οι Βρυξέλλες είχαν πει στο παρελθόν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε μελλοντική συμφωνία με τη Βρετανία που θα επηρεάζει το Γιβραλτάρ στις νότιες ακτές της Ισπανίας, το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος.

Τις βασικές αρχές της μεταβατικής περιόδου παρουσίασε ο Μπαρνιέ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή της οριστικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης στα τέλη του 2020.

Οι πέντε αρχές περιλαμβάνουν την «ακεραιότητα» της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, την εφαρμογή όλων των πολιτικών της Ε.Ε., τη διατήρηση του ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Δείτε επίσης: «Πράσινο φως» από τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του Brexit

«Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής εφαρμογής των πολιτικών της Ε.Ε. κατά τη μεταβατική περίοδο» υπογράμμισε ο κ. Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι αυτή η φάση θα εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μία συμφωνία για την «εύτακτη» αποχώρηση του Η. Βασιλείου στο πλαίσιο του άρθρου 50, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης σε κανένα από τα ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως αυτά που αφορούσαν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει εάν θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος «πολιτικού διαλόγου», καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι «αμοιβαίου συμφέροντος» η συνεργασία των δύο πλευρών, χωρίς όμως να συμμετέχουν εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γίνεται τώρα. «Θα είναι ρεαλιστική η προσέγγισή μας, αλλά θα λάβουμε υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε μόνο του να αποχωρήσει από τα θεσμικά όργανα» ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη μέλλουσα εταιρική σχέση, ο ίδιος τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη σύνταξη μίας «πολιτικής δήλωσης» που θα προσδιορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και θα συνοδεύει την τελική συμφωνία αποχώρησης.

Προκειμένου να «προσδιορίσουμε αυτό το πλαίσιο, θα διασταυρώσουμε τα διάφορα μοντέλα σχέσεων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες με τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο» επισήμανε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, στέλνοντας για ακόμα μία φορά μήνυμα στις βρετανικές αρχές ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να προτείνει στη Βρετανία μία εταιρική σχέση στη βάση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.

Τέλος, σημείωσε ότι όπως και η συμφωνία αποχώρησης, η «πολιτική δήλωση» για τη μέλλουσα εταιρική σχέση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό Κοινοβούλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα στην Κύπρο – Διπλό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων στην Τουρκία

Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο. Υπό πίεση το σύστημα υγείας της...

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και για την ανάγκη αποφυγής κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή» της Μέσης...

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Εσύ φταις που θα πεθάνεις!

Δεν άκουσε η κακομοίρα η γριά τον Χαρδαλιά στην τηλεόραση. «Τι μέτρα θα πάρει γιόκα μου;» ρώτησε. «Τα δικά σου, μάνα, ζήτησε. Του τα...

Θρίλερ με πειρατεία σε πλοίο ανοιχτά της Νιγηρίας – Όμηροι τρεις έλληνες ναυτικοί (video)

Πειρατεία σε ελληνικών συμφερόντων πλοίο, με ομήρους δύο ναύτες και τον πλοίαρχο που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, στην θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας.Συγκεκριμένα, όπως...

Κορονοϊός: Έσπασαν την καραντίνα και πήγαν σε ιερόδουλες – 17 συλλήψεις

Ούτε η καραντίνα, ούτε η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, ούτε και τα μέτρα πρόληψης των ασθενειών, δεν απέτρεψαν μερικούς… θερμόαιμους να επισκεφθούν οίκους ανοχής στην...

Διπλωματική κρίση 100 χρόνια μετά για Σερβία και Μαυροβούνιο

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα που αφορούν το 1918. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε...