29-11-2020

Οι νέοι στην Κύπρο γυρίζουν τις «πλάτες» τους στις προεδρικές εκλογές

Αποθαρρυντικό και απογοητευτικό κρίνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) το αποτέλεσμα έρευνας, που διεξήγαγε για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Η έρευνα, που έγινε από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου με αντικείμενο την πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έδειξε ότι το 62.4% των νέων, δεν θέλουν να ψηφίσουν.

Η έρευνα αφορούσε νέους ηλικίας 18-35 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 696 άτομα. Το δείγμα καθορίστηκε με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης. Όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 64.9%.

Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) είναι ότι «οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, στο να βρουν δουλειά».

Εξάλλου, προστίθεται πως με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 68% των νέων, που δεν θα ψηφίσουν, είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Στο ερώτημα, τί θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι απαντήσεις ήταν:

-Να έχουν επικοινωνία μαζί με νέους με ποσοστό 12%,

-Να έχουν νεαρό υποψήφιο πρόεδρο, με ποσοστό 18%,

-Να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας με ποσοστό 23%,

-Να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία με ποσοστό 24%,

-Να δώσουν βήμα στους νέους με ποσοστό 14% και

-Να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού με ποσοστό 9%.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές εργοδότησης.

Στο ερώτημα, αν τον τελευταίο χρόνο οι προοπτικές εργοδότησης ενός νέου ανθρώπου έχουν βελτιωθεί, έχουν χειροτερέψει ή έχουν παραμείνει το ίδιο, οι συμμετέχοντες απάντησαν «έχουν βελτιωθεί σε ποσοστό 45%, έχουν χειροτερέψει σε ποσοστό 50%, έχουν παραμείνει το ίδιο σε ποσοστό 5%».

Ένα τελευταίο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι γι’ αυτούς μετά τις προεδρικές του 2018.

Τα ποσοστά αποχής ανά πόλη έχουν ως εξής: επαρχία Λευκωσίας 60%, επαρχία Λεμεσού 69%, επαρχία Λάρνακας 63%, επαρχία Πάφου 61%, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 59%.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα στην Κύπρο – Διπλό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων στην Τουρκία

Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο. Υπό πίεση το σύστημα υγείας της...

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και για την ανάγκη αποφυγής κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή» της Μέσης...

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Εσύ φταις που θα πεθάνεις!

Δεν άκουσε η κακομοίρα η γριά τον Χαρδαλιά στην τηλεόραση. «Τι μέτρα θα πάρει γιόκα μου;» ρώτησε. «Τα δικά σου, μάνα, ζήτησε. Του τα...

Θρίλερ με πειρατεία σε πλοίο ανοιχτά της Νιγηρίας – Όμηροι τρεις έλληνες ναυτικοί (video)

Πειρατεία σε ελληνικών συμφερόντων πλοίο, με ομήρους δύο ναύτες και τον πλοίαρχο που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, στην θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας.Συγκεκριμένα, όπως...

Κορονοϊός: Έσπασαν την καραντίνα και πήγαν σε ιερόδουλες – 17 συλλήψεις

Ούτε η καραντίνα, ούτε η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, ούτε και τα μέτρα πρόληψης των ασθενειών, δεν απέτρεψαν μερικούς… θερμόαιμους να επισκεφθούν οίκους ανοχής στην...

Διπλωματική κρίση 100 χρόνια μετά για Σερβία και Μαυροβούνιο

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα που αφορούν το 1918. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε...