26-02-2021

Τουσκ: Μεταναστευτικό, Οικονομία και Brexit στη Σύνοδο Κορυφής 14-15 Δεκεμβρίου

Η ολοκλήρωση της συνθήκης για το Brexit και η σύναψη μίας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο θα είναι μία “λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν την ενότητά τους για να αποφύγουν τυχόν οικονομικές αναταράξεις.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ αναφέρεται στο σχέδιό του να ζητήσει την έγκρισή τους για να προχωρήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μεταβατική φάση και τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία, αφού επιτεύχθηκε “επαρκής πρόοδος” την περασμένη εβδομάδα στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

“Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων συνιστά μια μέτρια πρόοδο. Απομένουν μόλις 10 μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο”, γράφει χαρακτηριστικά. “Θα είναι μια λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο, όπου και πάλι η ενότητά μας θα αποτελέσει το κλειδί. Και η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι η ενότητα είναι εκ των ουκ άνευ για ένα ομαλό Brexit“, προσθέτει στην επιστολή του ο Τουσκ.

«Διχαστικές και αναποτελεσματικές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων»

To μεταναστευτικό, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), το Brexit και η ευρωπαϊκή άμυνα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Δείτε επίσης: Πρόταση «βόμβα» για το προσφυγικό από Τουσκ – Ζητά τέλος στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις

Στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου. «Ελπίζω να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση», τονίζει ο Ντ. Τουσκ και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει – και τι δεν έχει – δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα».

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων». Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

-Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.
-Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.
-Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.
-Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.
– «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του Ντ. Τουσκ για το μεταναστευτικό παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου». Μεταξύ άλλων, ο Ντ. Τουσκ τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, προτείνει εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Κατά τα άλλα, η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσει με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου θα υπάρξει κοινή γαλλογερμανική τοποθέτηση. Θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ, μετά από αίτημα που υπέβαλε η βελγική αντιπροσωπεία.

Eξάλλου, στις 15 Δεκεμβρίου το πρωί συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ, σε διευρυμένη μορφή, όπου θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Στη Σύνοδο παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Με δεδομένο ότι στη Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης συγκεκριμένων αποφάσεων. Και για το θέμα αυτό, η συζήτηση θα είναι γενικού χαρακτήρα και η υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων μετατίθεται τουλάχιστον για τον Ιούνιο του 2018. Κύκλοι προσκείμενοι στο Συμβούλιο σημείωναν πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ χωρίς να υπάρχουν συνθήκες κρίσης.

Τέλος, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα συζητηθεί το θέμα του Brexit. Όπως αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν είναι καιρός να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο στην επόμενη φάση». Επισημαίνεται, επίσης ότι μένουν μόνο δέκα μήνες για να καθορισθούν η «μεταβατική περίοδος» και οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ