27-02-2021

Πρόταση «βόμβα» για το προσφυγικό από Τουσκ – Ζητά τέλος στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις

  • Τέλος στο σύστημα υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. θέλει ο Τουσκ
  • Συνηγορεί στις πολιτικές κρατών που δεν δέχονται πρόσφυγες στο έδαφός τους
  • Κυρίως αδικημένες χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία

Με μία πρόταση η οποία αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, και η οποία κινείται εκτός του συμφωνηθέντος ευρωπαϊκού πλαισίου αναφορικά με το προσφυγικό, πρόκειται να προσέλθει στη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian» ο πολωνός αξιωματούχος θα πει στους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, με στόχο τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν.

Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, καθώς είναι η χώρα μας και η γειτονική, πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης.

Επιπλέον, σημειώνει το δημοσίευμα, πιθανή είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες-μέλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ