19-05-2021

Κασουλίδης: Ο Ερντογάν δέχθηκε αποστομωτικές απαντήσεις

Η Ελλάδα έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις στον Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ACTIVE o Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για για πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση αναφερόμενος στις τοποθετήσεις Ερντογάν, Τσίπρα και Παυλόπουλου, προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να ήταν προετοιμασμένη επί του ζητήματος, καθώς απάντησε σωστά» στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είχε προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν, διότι «αφού η Τουρκία δύσκολα μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν μπορούσε κανείς να αναμένει ότι θα ερχόταν σε μια επίσκεψη ως μάγος με τα δώρα για να φέρει αλλαγές στις γνωστές της θέσεις».

Αναφερόμενος στη δημόσια αντιπαράθεση του Τούρκου προέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό, σημείωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τις γνωστές θέσεις του, αλλά δέχθηκε αποστομωτικές απαντήσεις.

Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο, λόγω των διαφορών στο Αιγαίο, «όπου παίζονται παιχνίδια επικίνδυνα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη μετάβαση του Ερντογάν στη Θράκη, καθώς, όπως εκτίμησε, θα προκαλέσει με τη στάση του.

Εξάλλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε στο ΡΙΚ ότι «υπήρξε προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξισώσει τις ευθύνες Ελλάδας – Τουρκίας», κάτι «που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «όποτε ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, για να δικαιολογηθεί αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν».

Όμως, όπως διαπίστωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε σχέδιο β’ ή γ’ για το κυπριακό, κάτι «που καταγράφεται για πρώτη φορά δημόσια».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ