06-05-2021

ΟΗΕ: «Βέλη» κατά των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ στο Συμβούλιο Ασφαλείας (video)

Να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων κάλεσε τις ΗΠΑ η Βρετανία.

Ακόμα, χαρακτήρισε “μη βοηθητική” την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό επί δεκαετίες προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Δείτε επίσης: Σφοδρές συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή – Ένας νεκρός και 60 τραυματίες (εικόνες – video)

“Οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή”, πρόσθεσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μάθιου Ράικροφτ, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις.

“Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης”, συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου, Αμρ Αμπουλάτα, είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει “σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις” στην ειρηνευτική διαδικασία.

“Η Ουάσιγκτον παραμένει αξιόπιστος μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων”

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον είναι αξιόπιστος μεσολαβητής και κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι βλάπτουν αντί να προωθούν την ειρήνη, εξαπολύοντας άδικες επιθέσεις στο Ισραήλ.

“Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί –και δεν θα έπρεπε να εξαναγκαστεί– σε μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από μια ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει ότι περιφρονούν την ασφάλειά του”, είπε.

Η Χέιλι επέμεινε ότι ο Τραμπ είναι δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει θέση σε ό,τι αφορά τα όρια της Ιερουσαλήμ ή τα σύνορα. “Οι πράξεις μας έχουν σκοπό να βοηθήσουν την προώθηση της ειρήνης. Πιστεύουμε ότι ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον στόχο αυτόν”, υποστήριξε.

Απορρίπτοντας τα «κηρύγματα και τα μαθήματα», η Χέιλι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βλάπτει παρά προωθεί τις προοπτικές να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε η Χέιλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε η ίδια. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βίντεο: Al Jazeera

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ