14-05-2021

Ο Τραμπ, τα… βάζει με Κλίντον, Μπους και Ομπάμα μέσω twitter με αφορμή την Ιερουσαλήμ

Μέσω twitter τα… έβαλε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας ευθέως τους τρεις προκατόχους του, τον Μπιλ Κλίντον, τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα της Ιερουσαλήμ.

«Εγώ τήρησα την προεκλογική υπόσχεσή μου, οι άλλοι όχι!» έγραψε συγκεκριμένα στο twitter του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδεύοντας την ατάκα του με ένα βίντεο. Σε αυτό, ο Τραμπ υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που είχαν δώσει οι προηγούμενοι πρόεδροι, οι οποίοι στη συνέχεια υπαναχώρησαν. 

Τόσο ο Μπιλ Κλίντον όσο και ο Τζορτζ Μπους είχαν ταχθεί προεκλογικά υπέρ της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όμως άλλαξαν γνώμη μόλις ανέλαβαν την προεδρία. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε μιλήσει με σαφήνεια για το θέμα της πρεσβείας αλλά είχε αποκαλέσει την Ιερουσαλήμ “πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

“Μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου θα ξεκινήσω τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη που έχει επιλέξει το Ισραήλ ως πρωτεύουσα”, είχε δηλώσει ο Τζορτζ Μπους το 2000, σε ομιλία, απόσπασμα της οποίας αναμετέδωσε ο Τραμπ στο Twitter.

Το βίντεο τελειώνει με εικόνες από το δικό του διάγγελμα, της περασμένης Τετάρτης, με το οποίο αναγνώρισε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στην ομιλία αυτή, ο Τραμπ μίλησε επίσης για έλλειψη “θάρρους” από τους προκατόχους του, χωρίς να τους κατονομάσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ