09-05-2021

Τίλερσον: Η πρεσβεία δεν θα μετακινηθεί στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν δύο χρόνια

Κατά πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ δεν θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν είναι κάτι που θα συμβεί φέτος ούτε πιθανότατα τον επόμενο χρόνο», είπε μετά από μια συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο περιθώριο μιας συνάντησης για τον Λίβανο στο Παρίσι.

«Όμως ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) θέλει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πολύ αποφασιστικό τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι πως η πρεσβεία μπορεί να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Γι’αυτό θα πρέπει «να βρούμε την τοποθεσία, να ετοιμάσουμε σχέδια κατασκευής, να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες (από το αμερικανικό Κογκρέσο), αν και δεν προβλέπω να υπάρξουν δυσκολίες για αυτές τις άδειες, και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε την πρεσβεία», είπε.

Ο Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ σαφής για το γεγονός ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και των συνόρων, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και να αποφασιστεί από τα μέρη» της σύγκρουσης.

“Περισσότερη μετριοπάθεια εκ μέρους της Σ. Αραβίας για την Υεμένη”

Ο κ. Τίλερσον κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να επιδείξει περισσότερη “μετριοπάθεια” στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη στάση της απέναντι στο Κατάρ και την Υεμένη.

“Σε ό,τι αφορά τη στάση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Κατάρ (…), στον πόλεμο στην Υεμένη, στην κατάσταση στον Λίβανο, τους ενθαρρύνουμε (σ.σ. τους Σαουδάραβες) να είναι λίγο πιο μετριοπαθείς, να σκέφτονται λίγο περισσότερο τις ενέργειές τους και να αναλογίζονται πλήρως τις συνέπειες”, είπε ο Τίλερσον.

Για την Υεμένη, η Ουάσινγκτον ζητά την πλήρη άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία.

Ο αμερικανός υπουργός βρίσκεται στο το Παρίσι όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στον Λίβανο. Η παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε μείζονα κρίση στη χώρα του.

Ο Χαρίρι επέστρεψε πλέον στη Βηρυτό και αναθεώρησε την απόφαση της παραίτησής του, αφού έλαβε τη διαβεβαίωση των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ ότι θα τηρήσουν “αποστάσεις” από τις περιφερειακές κρίσεις.

“Η κατάσταση στον Λίβανο εξελίσσεται πολύ θετικά, ίσως περισσότερο από πριν, λόγω των πολύ ισχυρών δηλώσεων για το μέλλον του Λιβάνου”, κατέληξε ο Τίλερσον.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ