07-05-2021

Δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – Φθίνουν τα ποσοστά του FDP

Οι γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι “τιμωρούν” τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP) επειδή αποχώρησαν από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι τα ποσοστά του κόμματος και η δημοτικότητα του ηγέτη του, του Κρίστιαν Λίντνερ, φθίνουν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Στα μέσα Νοεμβρίου το FDP εγκατέλειψε τις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τους Πράσινους. Ο Λίντνερ είχε δηλώσει τότε ότι είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσει παρά να κυβερνήσει με λάθος τρόπο.

Ορισμένοι παρατηρητές είκαζαν ότι το FDP είχε προσχεδιάσει αυτήν την ενέργεια για να αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, καθώς θα έδειχνε έτσι ότι θέτει τις αρχές του πάνω από την επιθυμία του για εξουσία. Όμως η μηνιαία δημοσκόπηση DeutschlandTrend που διενεργείται από το ινστιτούτο Infratest Dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD δείχνει ότι το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει πέσει στο 9% (μειωμένο κατά 3 μονάδες).

Αντιθέτως, οι συντηρητικοί της Μέρκελ καταγράφουν αύξηση δύο μονάδων, φτάνοντας στο 32%. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν σταθερά στο 21%, ακολουθεί η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 13%, οι Πράσινοι με 11% και η Αριστερά με 10%.
Η δημοτικότητα του Λίντνερ έχει πέσει στο 28%, μειωμένη κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Η Μέρκελ από την άλλη βρίσκεται στο 54%, το χαμηλότερο ποσοστό της από τον Οκτώβριο του 2016.

Δημοφιλέστερος γερμανός πολιτικός αναδεικνύεται ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με ποσοστό 65% (+8%). Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 57%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ