21-01-2021

Γιατί η Άγκελα Μέρκελ προσφέρει η ίδια τον καφέ στους καλεσμένους της;

Η Άγκελα Μέρκελ προσφέρει μόνη της τα ποτά ή τα ροφήματα στους καλεσμένους της. Αν θέλετε καφέ, σας τον σερβίρει η γερμανίδα καγκελάριος προσωπικά. Μία μικρή χειρονομία, που έχει όμως σημασία, αναφέρει δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Λίγες μέρες μετά τις γενικές εκλογές δημοσιογράφοι της «Welt» επισκέφθηκαν την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ: «Η Άγκελα Μέρκελ θαυμάσια οικοδέσποινα προσφέρει η ίδια τον καφέ».

Οι συντάκτες της του «ADAC Motorwelt» είχαν την ίδια εμπειρία το ίδιο χρονικό διάστημα: «Η Μέρκελ δίνει στον προσκεκλημένο ένα φλιτζάνι καφέ».

Πριν από τις εκλογές την επισκέφθηκε ο ποδοσφαιριστής, Φίλιπ Λαμ, για το «Bild am Sonntag».

Στην αρχή, εξήγησε ο Λαμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Μέρκελ αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική της καγκελαρίας, «προτού προσφέρει στον ποδοσφαιριστή καφέ».

Είναι ένα τρικ, ώστε πριν από τις εκλογές να δουν όλοι πόσο καλή είναι η καγκελάριος; Αναρωτιούνται οι συντάκτες του δημοσιεύματος της FAZ.

Όχι, η Μέρκελ προσφέρει καφέ εδώ και πολλά χρόνια. Το 2016, ένα περιοδικό έγραφε: «Η Άγκελα Μέρκελ, με μπλε σακάκι, λιτό κολιέ, φέρνει στον επισκέπτη τον καφέ του στο τραπέζι των συνεδριάσεων στο γραφείο της. Πολύ ευγενική οικοδέσποινα». Ένα χρόνο νωρίτερα δημοσιογράφοι από το Μόναχο ήταν ευτυχείς: Μετά βίας διεξάγεται έστω και ολιγόλεπτη συζήτηση, ο χρόνος εξαντλείται – αλλά τουλάχιστον η καγκελάριος φέρνει τον καφέ στο τραπέζι των συνεδριάσεων.

Οπότε είναι ένα τέχνασμα για να εντυπωσιάσει τους δημοσιογράφους; Ούτε. Αμερικανοί επικεφαλής επιχειρήσεων που επισκέφθηκαν την καγκελαρία εκθειάζουν το γεγονός ότι η καγκελάριος πιάνει το θερμός η ίδια. Και όχι μόνο στην καγκελαρία. Φωτογραφίες δείχνουν τη Μέρκελ να γεμίζει το 2011 στις Βρυξέλλες με καφέ το φλιτζάνι του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου. Ή πως το 2015 σέρβιρε τον διάδοχο του, Αλέξη Τσίπρα, από ασημί κανάτα. Σε μία φωτογραφία διακρίνεται ο Τσίπρας – με γεμάτο φλιτζάνι καφέ- εκείνος, όπως και η καγκελάριος, η οποία κρατά ακόμη την κανάτα – λάμπουν -σαν να τον είχε απαλλάξει απ’ όλα τα χρέη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Θα μπορούσε η μικρή χειρονομία να μην είναι καθόλου τέχνασμα, αλλά φιλική και έξυπνη; Η Μέρκελ είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Αυτό προκαλεί φόβο. Για συζητήσεις που πρέπει να έχουν αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές, είναι κακό η μία πλευρά να είναι φοβισμένη.

Η Μέρκελ δεν θέλει να είναι βασίλισσα των συζητήσεων, αλλά συνομιλήτρια. Για εκτεταμένες μικρές συζητήσεις για σπάσιμο του πάγου δεν έχει χρόνο και πιθανώς καμία επιθυμία. Σερβίρει τον καφέ, το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο. Μερικές φορές κάθεται πιο κοντά στην κανάτα, επομένως είναι απλά βολικό. Οπότε καφέ, και στη συνέχεια επί του θέματος, τονίζεται στο δημοσίευμα της FAZ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ