21-04-2021

Έτινγκερ: Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη λόγω της γερμανικής κρίσης

“Καθυστερήσεις” αναμένονται στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, ερχόμενος σε αντίθετη με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ευρώπη «δεν θα κάνει διάλειμμα».

Για όλα τα θέματα που αφορούν τον ρόλο που θα έχει στο μέλλον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM, αποστολή του οποίου είναι να βοηθά τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες), έναν προϋπολογισμό ή έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, «δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς τη Γερμανία», είπε ο Έτινγκερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Κατά συνέπεια θα υπάρξουν πιθανόν καθυστερήσεις», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα».

«Είναι πιο πολύπλοκο χωρίς γερμανική κυβέρνηση παρά με μια ολόφρεσκη κυβέρνηση», δήλωσε επίσης υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πληγή. Αλλά «δεν είναι το τέλος του κόσμου αν χρειαστεί να αναβάλουμε τις μεταρρυθμίσεις για λίγους μήνες», δήλωσε ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις αυτές αντιβαίνουν στην επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: την Τρίτη ο εκπρόσωπός της δήλωσε πως η Ευρώπη «δεν θα κάνει διάλειμμα», παρά την πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Έτσι, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν στις 6 Δεκεμβρίου, όπως είχαν πει, τα σχέδιά τους για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που αναμένεται να αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο μιας πρώτης συζήτησης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, εκτίμησε από την πλευρά του πως «οποιαδήποτε αδυναμία της Γερμανίας μπορεί να είναι ένα ισχυρό πλήγμα» για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Παρισιού.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Έτινγκερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η λεπτή θέση της προσωρινής γερμανικής κυβέρνησης. «Υπάρχει ένας περιορισμός στον τρόπο που μιλάει κανείς όταν υπάρχει μια προσωρινή κυβέρνηση», είπε, απευθύνοντας έκκληση για τον σχηματισμό το ταχύτερο δυνατό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ