03-03-2021

Επικοινωνιακό «λίφτινγκ» μέσω social media ετοιμάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα στρατηγική για να προσεγγίσει τους πολίτες, σύμφωνα με έκθεση ειδικού συμβούλου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μπροστά σε μία υπαρξιακή κρίση, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και προσφάτως τις κατηγορίες για απραξία κατά τη διάρκεια της καταλανικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βρεθεί και πάλι στη θέση να προσπαθεί να έρθει κοντά στους πολίτες της.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, ο ειδικός σύμβουλος Λουκ Βαν ντεν Μπράντε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην έκθεση που συνέταξε με τίτλο «Προσεγγίζοντας τους ευρωπαίους πολίτες-Αξιοποιώντας την ευκαιρία».

Ο ειδικός σύμβουλος υποστηρίζει εκτός από τη θέση Γιούνκερ για τη συγχώνευση των προεδριών, που άρχισε να εξετάζεται σοβαρά μετά την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σεπτέμβριο για την Κατάσταση της Ένωσης, ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην έκθεση προτείνεται «η πλήρης αξιοποίηση των νέων επικοινωνιακών εργαλείων ως μέσο για να αποκτήσουν οι πολίτες καλύτερη πρόσβαση αλλά και για δημιουργηθεί περιεχόμενο», και παράλληλα ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράζονται απευθείας».

Ο Βαν ντε Μπράντε τονίζει ότι περισσότεροι από το 40% των Ευρωπαίων είναι κάτω από την ηλικία των 35 και επιμένουν ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μετακινηθούν σε έναν άξονα που προσανατολίζεται περισσότερο προς τους νέους ανθρώπους.

Απευθύνει μάλιστα έκκληση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μειώσουν την «ευρω-ορολογία», να μιλούν απλά και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις καθημερινές ανησυχίες των ανθρώπων, στην επικοινωνία τους με τους ευρωπαίους πολίτες.
Η έκθεση που αποτελεί καθαρά συμβουλευτικό έγγραφο και όχι επίσημη πολιτική, καλεί τέλος τους ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι λιγότερο αμυντικοί και περισσότερο δραστήριοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ