07-03-2021

Σε θετικό κλίμα μεν, «στο πόδι» δε, η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν (εικόνες)

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν κατάφεραν τελικά να συναντηθούν κατ´ ιδίαν στο Βιετνάμ , όπου βρέθηκαν στα πλαίσια της Συνόδου κορυφής των χωρών του APEC. Αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώπιον και άλλων ηγετών, επικύρωσαν Κοινή Διακήρυξη αναφορικά με το θέμα της Συρίας , μίλησαν “στα όρθια” για λίγα λεπτά και τίποτα περισσότερο .

Δείτε επίσης: Κοινή δήλωση Τραμπ – Πούτιν για τη Συρία, θα συνεχίζουν να καταπολεμούν το ΙΚ

Αυτό μαρτυρά ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ προς το παρόν δεν βγήκαν από την κατάσταση κρίσης , δήλωσε αργότερα ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν . Διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ” γυρίσει σελίδα και να τραβήξει μπροστά”.

Πρέπει να βλέπουμε προς το μέλλον , να λύνουμε προβλήματα, πράγμα που είναι προς το συμφέρον των λαών των ΗΠΑ και της Ρωσίας , να σκεπτόμαστε πώς να γεμίζουμε με συγκεκριμένο περιεχόμενο τις οικονομικές μας σχέσεις , δήλωσε ο Πούτιν .

Στην Κοινή Διακήρυξη για τη Συρία , μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ” οι δυο πρόεδροι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην πόλη Ντανάνγκ ( Βιετνάμ) , στο πλαίσιο της Διάσκεψης των χωρών – μελών του APEC , επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους να οδηγήσουν σε ήττα την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία . Οι δύο επιβεβαίωσαν ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι την τελική εξόντωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος . Επιβεβαίωσαν τη αφοσίωσή τους στην κυριαρχία , την ανεξαρτησία , την ενότητα , την εδαφική ακεραιότητα και τον κοσμικό χαρακτήρα της Συρίας , ενώ συμφώνησαν ότι η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση”.

Ο Τραμπ λέει πως ο Πούτιν του είπε ότι «δεν ανακατεύτηκε» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Ο  Τραμπ δήλωσε ότι μια συμφωνία με τον Πούτιν στο ζήτημα της Συρίας θα έσωζε πολλές ζωές, καθώς και ότι ο ρώσος ομόλογός του, του είπε, κατά τις σύντομες συνομιλίες που είχαν στο Ντανάνγκ του Βιετνάμ, πως «δεν ανακατεύτηκε» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One που τον μετέφερε από το Ντανάνγκ, όπου έγινε η σύνοδος κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι.

«Μιλήσαμε διακεκομένα στη διάρκεια αυτού του στρογγυλού΄τραπεζιού. Φάνηκε να έχουμε πολύ καλά αισθήματα ο ένας για τον άλλον και μια καλή σχέση, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν ξέρουμε καλά ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Τραμπ προσθέτοντας πως ο ίδιος και ο Πούτιν είχαν δύο ή τρεις πολύ σύντομες συνομιλίες.

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν επανέλαβε ότι δεν είχε αναμιχθεί στις περυσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές που έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Μου είπε ότι δεν ανακατεύτηκε καθόλου στις εκλογές μας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Κάθε φορά που με βλέπει, μου λέει ‘δεν το έκανα αυτό’ και τον πιστεύω αληθινά όταν μου το λέει», πρόσθεσε. «Πιστεύω πως αισθάνεται πολύ προσβεβλημένος απ’ αυτό», δήλωσε ακόμη ο Τραμπ υπογραμμίζοντας πως μια καλή σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι κάτι σημαντικό.

«Στην πραγματικότητα θα ήταν κάτι σπουδαίο … επειδή θα μπορούσε να μας βοηθήσει πραγματικά με τη Βόρεια Κορέα. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα και η Κίνα μας βοηθά», δήλωσε ο Τραμπ. «Αν η Ρωσία μας βοηθήσει επιπλέον της Κίνας, το πρόβλημα αυτό θα φύγει πολύ γρηγορότερα».

Ο Τραμπ είπε ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας καλός άνθρωπος που «θέλει να κάνει το σωστό», αλλά θέλει από τον Σι να αυξήσει την πίεση στη Βόρεια Κορέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ