17-05-2021

Καλλιεργεί κλίμα διαλόγου ο Σόιμπλε με τόνο… ήπιας αντιπαράθεσης (εικόνες)

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανώς συγκινημένος δέχεται ανθοδέσμες και τις ευχές των νέων συναδέλφων του. Μόλις έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο και ο Χέρμαν Ότο Σολμς, προεδρεύων της πρώτης συνεδρίασης της Μπούντεσταγκ, ανακοινώνει πως ο Σόιμπλε είναι ο επόμενος πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Το χειροκρότημα ήταν τόσο ζωηρό, ακόμα και στα θεωρεία, που έκανε ακόμα και έμπειρους παρατηρητές να ξαφνιαστούν.

Μάλιστα, κατά την 20λεπτη ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών, ήταν εμφανής η προσπάθειά του να κατεβάσει τους τόνους. Το ακροδεξιό κόμμα AfD δεν το ανέφερε σε καμιά αποστροφή του λόγου του. Παρέμεινε σε γενικές προτροπές και νουθεσίες ότι «οι τόνοι υποτίμησης και περιφρόνησης» δεν έχουν θέση στο χώρο.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν θέλησε να φορτίσει περισσότερο το κλίμα με λεκτικά πυροτεχνήματα και προσπάθησε να δημιουργήσει μια ήρεμη ατμόσφαιρα διαλόγου. Και φαίνεται ότι ήταν απαραίτητο, διότι δύο λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας όλα τα κόμματα απέρριψαν αίτημα του AfD να τεθεί πάλι σε ισχύ η παλαιά πρόβλεψη του κανονισμού, ότι στην πρώτη συνεδρίαση πριν συσταθεί σε κόμμα η Βουλή πρόεδρος θα είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία, όπως ήταν και πριν, αλλά όχι ο βουλευτής με τη μακρύτερη κοινοβουλευτική θητεία.

Σημειωτέον ότι ο κανονισμός άλλαξε ειδικά πριν το καλοκαίρι για να μην προεδρεύσει ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ από το AfD, 66 χρονών. Όπως ήταν φυσικό, όλες οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν στραμμένες στα πρόσωπα των βουλευτών αυτής της παράταξης για να καταγράψουν εκφράσεις, αντιδράσεις ακόμη και χειραψίες με άλλους βουλευτές.

Κάτι όμως που να ξεφύγει πολύ από το κλίμα δεν καταγράφηκε. Οι 92 νέοι βουλευτές του AfD κάθονταν ήσυχοι στις θέσεις τους, όπως και οι άλλοι χειροκροτούσαν ακόμη κι όταν οι ομιλητές προέρχονταν από άλλο κόμμα και παρακολουθούσαν τη διαδικασία με προσοχή. Κατά τα άλλα η ατμόσφαιρα ήταν όπως την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές από το κόμμα των Φιλελευθέρων και του AfD έβγαζαν selfies και πολλά ήταν γι αυτούς πρωτοφανή.

Ακόμη και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τις πρακτικές λεπτομέρειες του νέου του ρόλου. Όταν για παράδειγμα ανέβηκε στην έδρα για την πρώτη ομιλία του στο αξίωμα αυτό, ξαφνιάστηκε όταν αρχίζοντας να μιλά η φωνή του δεν ακούγονταν στην ολομέλεια και ρώτησε, εάν πρέπει να πατήσει κάποιο κουμπί.

Όμως όσα είπε μέχρι το τέλος πρέπει να προκάλεσαν εντύπωση. «Η δημοκρατική αντιπαράθεση είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται όμως με κανόνες», τόνισε. Και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο AfD, διαμαρτυρήθηκε για το ύφος και τους τόνους περιφρόνησης κατά η διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Δεν έχουν θέση σε πολιτισμένη συναναστροφή. Στο κοινοβούλιο χτυπά η καρδιά της δημοκρατίας».

Πηγή: DW

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ