07-05-2021

Κυπριακό: Διάσκεψη με τα πέντε μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλει ο Πούτιν

Έπειτα από αίτημα της ρωσικής πλευράς, στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα τεθεί το ζήτημα της παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.

Νίκος Αναστασιάδης και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντώνται την Τρίτη στο Κρεμλίνο ενώ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε από τη Μόσχα πως σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «είναι απαραίτητη και προκύπτει και από την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να είναι εφικτή η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε δε πως το Κυπριακό αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού, και με βάση τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, το Σώμα πρέπει να έχει ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επίσης ότι η Μόσχα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση να προτίθεται να καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για καθορισμό ΑΟΖ και στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης απέφυγε να τις επιβεβαιώσει ή να τις διαψεύσει, τονίζοντας πως για πολύ σημαντικά ζητήματα πρέπει να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ