15-05-2021

Νέα έφοδος της Κομισιόν σε γραφεία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Νέες έρευνες στα γραφεία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τρεις ημέρες πριν από μια πρώτη επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις τις BMW, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης συγκρότησης καρτέλ εκ μέρους των εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε ελέγχους “στα γραφεία αυτοκινητοβιομηχανιών στη Γερμανία”, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο. Οι έρευνες έγιναν σήμερα, παρουσία και επιθεωρητών της γερμανικής υπηρεσίας ανταγωνισμού.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο “μαμούθ” από την Κομισιόν σε αυτοκινητοβιομηχανίες για σύσταση καρτέλ

Οι εταιρείες Daimler και Volkswagen ωστόσο ανακοίνωσαν ότι η σημερινή έρευνα αφορούσε τις ίδιες. “Οι επιθεωρήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σε εξέλιξη (…) συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Daimler, η κατασκευάστρια εταιρεία των Mercedes-Benz. Από την πλευρά της, η Volkswagen ανέφερε ότι παρόμοια έρευνα έγινε στην έδρα της στο Βόλφσμπουργκ.

Δείτε επίσης: Έφοδος στα γραφεία της BMW για την υπόθεση του καρτέλ αυτοκινητοβιομηχανιών

Την Παρασκευή η Κομισιόν προχώρησε σε έρευνες στα γραφεία της BMW στο Μόναχο, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται συνολικά πέντε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Τον περασμένο Ιούλιο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι επί περισσότερα από 20 χρόνια οι εταιρείες BMW, Daimler, Volkswagen, Audi και Porsche συνεννοούνταν μεταξύ τους για να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους σε διάφορα τεχνικά θέματα των οχημάτων που κατασκευάζουν και κυρίως για το σύστημα φιλτραρίσματος των ρύπων.

Δείτε επίσης: Μέρκελ προς αυτοκινητοβιομηχανίες: «Πολλή εμπιστοσύνη καταστράφηκε»

Τα καρτέλ απαγορεύονται στην ΕΕ επειδή πλήττουν τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Στις εταιρείες μπορεί να επιβληθούν βαριά πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος Daimler συνεργάζεται μαζί της και μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα επίδειξης επιείκειας, δεδομένου ότι παρείχε στις αρχές πληροφορίες για την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ